Hol a legdrágább a mobiltelefonálás az EU-ban?
2013.08.06
A mobiltelefonálók ugyanazért a szolgáltatásért merõben eltérõ árat fizetnek az EU különbözõ tagállamaiban. A belföldi mobiltelefon-hívások díja Hollandiában a legmagasabb, Litvániában a legalacsonyabb. A különbség e két ország díjszabása között majdnem nyolcszoros (774%). Sem a szolgáltatás minõsége vagy a szolgáltatásnyújtás költsége, sem pedig a lakosság vásárlóereje nem különbözik olyan mértékben, amely indokolná ezt a nagyarányú eltérést.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Ezek a számok világosan mutatják, hogy az EU-ban jelenleg mûködõ 28 nemzeti távközlési piac nem szolgálja a fogyasztók érdekeit úgy, mint az egységes piac. Az Európai Unió egésze számára elsõdlegesen fontos, hogy mihamarabb kiépüljön a valódi egységes piac, és kontinensünk ténylegesen behálózottá váljon.” 

Más alapvetõ áruk és szolgáltatások esetében sokkal kisebb árkülönbségek figyelhetõk meg az Európai Unió egységes piacán. Egy liter tej ára például 0,69 és 0,99 EUR között mozog tagállamonként, a maximális eltérés tehát 43%. Egy iPad fogyasztói árában még kisebb, mindössze 11%-os eltérés figyelhetõ meg az egyes tagországokban. 

Neelie Kroes alelnök szeptemberben új intézkedéscsomagot fog elõterjeszteni az egységes távközlési piac megerõsítése céljából.