Óriási gázrobbanás Budapesten: a ház gyakorlatilag lakhatatlan
2013.08.07
Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, amikor szerdán hajnalban lerobbant Budapesten a Tímár utcában egy épület felsõ szintje. Gázrobbanás történhetett.

A detonációt követõen 22 embert kellett kitelepíteni az életveszélyessé vált háromszintes tetõteres épületbõl, közülük 13-at ideiglenes szálláson helyezett el a III. kerületi önkormányzat - tájékoztatta a helyszínen az MTI-t Veres Péter, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetõje. A szemben lévõ társasházból kimenekült 33 ember már visszatérhetett otthonába.

A katasztrófavédõk, illetve a mentésben részt vevõ egységek továbbra is keresnek két embert. Õk a felsõ szinten lévõ lakásban laknak, ám nem lehet tudni, hogy a robbanás idején otthon tartózkodtak-e. A tûzoltók ugyanis nem "férnek hozzá" az életveszélyessé vált épülethez, amelynek nem lehet rálépni a födémszerkezetére.

A Tímár utcát teljes egészében lezárták, az épület állékonyságát szakértõ fogja megvizsgálni. A romok eltakarítása akár napokat, heteket is igénybe vehet - mondta a kirendeltségvezetõ.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az épület elõtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követõen még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környezõ utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületbõl hatalmas, helyenként több mázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetõszerkezeti elemek szabadon állnak.

Az MTI a helyszínen azt az információt kapta, hogy a szerencsétlenséget valószínûleg gázrobbanás okozta.