A segélybõl élõknek is kötelezõ a lakásbiztosítás
2011.07.28
A kötelezõ lakásbiztosítás megkötésének határideje körül kialakult zûrzavar után most újabb furcsasággal rukkolnak elõ a hatóságok: a szociális segélyre jogosultak egy-két hónapban kisebb összeget kapnak majd kézbe, ugyanis a Szociális Szolgáltatások Országos Ügynöksége visszatartja a segélybõl a kötelezõ lakásbiztosításnak megfelelõ összeget. Maros megyében több mint háromezer személyt érint az intézkedés, amelynek jogosságát többen megkérdõjelezik – olvasható az Erdély.ma-n.

A garantált legkisebb jövedelemre vonatkozó törvény tavalyi módosítása elõírja, hogy a 2011-es évtõl kezdõdõen a lakások kötelezõ biztosítását földrengés, földcsuszamlás és árvíz ellen a szociális segélyre jogosultak esetében a segélybõl fedezik. Mint ismeretes, a lakásbiztosítás díja a második csoportba sorolt ingatlanok esetében 10 euró egy évre, az elsõ kategóriába tartozó házak esetén 20 euró évente.

Maros megyében több mint háromezer személyt érint az intézkedés, olyanokat, akik egyébként nem kötnék meg a kötelezõ lakásbiztosítást.

Az intézkedés jogossága sokak szerint vitatható, hiszen visszatartanak egy részt a jövedelembõl, holott mulasztás esetén az utólagos bírság volna indokolt.