Felelõsségbiztosítás nem csak az autósoknak hasznos
2013.08.15
Az autóvezetõk számára a törvény kötelezõ felelõsségbiztosítás megkötését írja elõ, azonban gyalogosként, kerékpárosként, ingatlan- vagy kutyatulajdonosként is okozhatunk balesetet. Erre a helyzetre találták ki azokat a felelõsségbiztosításokat, amelyek bizonyos feltételekkel és összeghatárig, megfizetik a károsult karát – mondta a D.A.S. JogSzerviz szakértõje az Origonak.

A Polgári törvénykönyv szabályai alapján, aki kárt okoz, az felelõsséggel tartozik a kár megtérítéséért. Kár azonban gyalogosként vagy kerékpárosként is okozhatunk, de felmerülhet a felelõsségünk a gyermekünk által okozott kár megtérítésére, vagy ingatlan tulajdonosaként is, ha nem takarítjuk a járdát a házunk elõl, nem tartjuk karban a tetõt, és ebbõl valakinek - elcsúszás vagy egy lehulló cserép miatt - kára keletkezik.

Erre a helyzetre találták ki a felelõsségbiztosításokat, amelyek ilyen esetekben, bizonyos feltételekkel és összeghatárig, megfizetik a károsult kárát. A lakásra, házra, és a benne található ingóságra kötött biztosítások legtöbbször tartalmaznak egy kiegészítõ felelõsségbiztosítási részt is, amely a legjellemzõbb károkozási esetekre vállalja át a kártérítési összeg megfizetését - emelte ki dr. Szabó Áron.

Alapvetõen a legtöbb ilyen szerzõdés tartalmazza az ingatlan tulajdonosaként és a gyalogosként vagy kerékpárosként okozott károkat, valamint a háziállatok által okozott kárért viselt felelõsséget is, de itt már jellemzõen megszorítások találhatóak.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a biztosítások csak a törvény alapján minket terhelõ felelõsség esetén fizetnek. Ha szerzõdésben, vagy akár az eset után önként nagyobb felelõsséget vállalunk, mint amit a törvény szab ránk, a biztosító csak részlegesen fog fizetni.

Amire jellemzõen nem terjed ki

Ezek a biztosítások jellemzõen nem terjednek ki a biztosítottak (tehát például az ingatlanban lakó más személyek) és a biztosított hozzátartozói által elszenvedett károkra. Például ha kerékpárral véletlenül nekimegyünk testvérünk autójának -, ott a biztosító nem fog fizetni.

A környezetszennyezéssel okozott károkra sem terjednek ki ezek a biztosítások, aminek az oka alapvetõen az, hogy ezekben az esetekben még az eddig említetteknél is komolyabb kártérítési összegek merülnek fel.

Természetesen vannak egyes károkra vonatkozó felelõsségbiztosítások, így például a kerékpárosoknak kitalált termékek közül a komplex balesetbiztosítások is tartalmazhatnak felelõsségbiztosítási részt, de egyes tevékenységekre (például környezetszennyezés veszélyét magában foglaló tevékenység esetére) is külön lehetséges kötni felelõsségbiztosítást.