Közel 60 gyermek szenved balesetet naponta
2013.08.23
Hamarosan véget ér a szünidõ, a gyerekek visszatérnek az óvodákba, iskolákba. Sokan azt gondolják, hogy ebben a környezetben, folyamatos felügyelet alatt kevesebb baleset történhet velük, azonban a Generali Biztosító adatai szerint a tanév során is közel annyi sérülést szenvednek el a gyerekek, mint a tanítási szünetekben. Idén július 31-ig közel 12 ezer káresetet jelentettek be a társasághoz – a 0-25 éves korosztályba tartozó biztosítottakra –, azaz naponta átlagosan közel 60-at, melyre összesen 57 millió forint kártérítést fizetett ki a biztosító. A káresetek után közel azonos arányban nyújtottak be kárigényt az államilag finanszírozott gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításra illetve az annál szélesebb körû Szimba tanuló-balesetbiztosításra. Utóbbi évi néhány száz forintért például baleseti mûtéti térítést, baleseti- és normál kórházi napi térítést is magában foglal, illetve a gyermekét kísérõ szülõ kórházi költségeit is téríti, ezért érdemes lehet az ingyenes állami biztosítás mellé kiegészítésül választani.

Néhány nap múlva kezdõdik az új tanév, szülõk és gyerekek egyaránt lázasan készülnek, hogy minden felszerelés meglegyen és gördülékenyen menjen a napi bejárás és hazamenetel. Keveseket foglalkoztat ilyenkor a biztonság kérdése, sõt, sok szülõ éppenséggel úgy gondolja, hogy a nevelési, oktatási intézményekben nem érheti baj a gyermekét, hiszen folyamatosan a pedagógusok szeme elõtt van. A Generali adatai szerint azonban ilyenkor sem csökken a balesetek száma. A biztosító tavalyi kutatásából kiderült, hogy az általános iskolás gyermekek 14%-a, a középiskolások 28%-a szenvedett már el balesetet a tanintézményekben. Ezek legtöbbször tornaórán vagy a szünetben, játék közben következtek be. Továbbá a gyerekek 6%-a sérült meg az oda vezetõ úton vagy hazafelé. Ha pedig az iskolás elõbb ér haza, mint szülei, otthon további veszélyek leselkedhetnek rá.

„Bár az állami biztosítás révén mindenki ingyenesen, alanyi jogon részesülhet gyors segítségben baj esetén, éppen e tulajdonságai miatt azonban csak a leggyakoribb és a legsúlyosabb esetekben nyújt alapszolgáltatást. Számos olyan baleset van azonban, ami komoly költségekkel járhat, például mert nem teszi lehetõvé, hogy a gyerek óvodába, iskolába járhasson, és ezzel akadályozza a szülõ munkavégzését is. Elõfordulhat, hogy a gyermeknek hosszabb idõt kell kórházban eltöltenie, esetleg rendszeresen orvoshoz, gyógytornára kell vinni. Érdemes ezt végiggondolni, ugyanis akár már napi 2 forintért kiegészíthetõ az állami biztosítás, így ilyen esetekre is segítséget kaphat gyermek és szülõ” - nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

Az állami, általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás 1,6 millió gyermeknek nyújt alapszintû biztosítási védelmet. Azaz csonttörés, baleseti halál, valamint balesetbõl eredõ maradandó egészségkárosodás esetén kártérítés illet meg minden 3-18 év közötti gyermeket, függetlenül attól, hogy hol – tehát az oktatási intézményben, otthon, vagy akár külföldön –, mikor és hogyan történt a sérülés. Az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításokat idén a Generali kezeli, július 31-ig 6772 esetet jelentettek be a biztosítóhoz, melyre összesen 21 millió forint kártérítést fizetett. A káresemények 98%-a csonttörés volt.

A Generali Szimba biztosítása szélesebb körû védelmet nyújt az állami tanulóbiztosításnál, így például baleseti mûtéti térítést, baleseti- és normál kórházi napi térítést is magában foglal, a gyermekét kísérõ kórházi költségeit is téríti, de kiterjed a kiemelt gyermekbetegségekre, az égésre, vagy a kullancscsípésre is. Szélesebb korosztály számára köthetõ, 0-25 éves korig, így a felsõoktatásban tanulók számára is védelmet nyújt. Idén július 31-ig 5197 káresetet jelentettek be a Szimba biztosítás terhére a Generalihoz, melyekre összesen 36,5 millió forintot fizetett a társaság. A kártérítést az esetek 62%-ában csonttörésre, 27%-ban kórházi napi térítésre, 11%-ban baleseti mûtéti térítésre nyújtotta a biztosító.