Havi ezer forintért valódi biztosítás vásárolható a gyereknek
2013.09.11
Az iskolakezdés minden család életében izgalmas, ám a felnõttek számára stresszel teli idõszak is. Az odafigyelés, a gyermekek tanítása és a gondoskodás mellett a csupán ezer forintba kerülõ biztosításokkal is garantálható a szülõk nyugalma, és a család anyagi biztonsága.

Nem várt veszélyeket rejt az iskolakezdés. A nyár lendületébõl a gyermekek lassabban vesznek vissza, ezért a szünetekben az önfeledt játék, vagy épp a testnevelésóra is rejteget veszélyeket. Az iskolán belül szerzett sérülések menedzselése igényli a szülõktõl a legtöbb idõt és anyagi ráfordítást. Az extra orvosi ellátás, a rendelõkben töltött idõ, a gyógy- és kötszerek anyagi vonzata éppen azért lehet megterhelõ, mert az iskolakezdéssel is komoly költségek járnak.

A gyermekekre a legnagyobb veszélyt a közlekedés jelenti. Megdöbbentõ tény, hogy a balesetek negyven százalékának hátterében a gyermekek szabályszegése áll. Fontos, hogy jó elõre készítsük fel a gyermekeket a közúti közlekedésre, ismertessük meg velük a szabályokat, akár gyalog, akár kerékpárral mennek az iskolába. Ha egy szeptemberi baleset miatt egy-két hétre kiesik a gyermek az iskolai hétköznapokból, az komoly hátrányt okozhat a tanulmányaiban.

„Ha kimaradást különórákkal, extra-foglalkozással kell ellensúlyozni, az a szülõknek akár erejükön felüli anyagi megterhelést is jelenthet” – mondja Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetõje.

A KRESZ változásával az iskolák közelében nagyobb lett a biztonság, hiszen az autósoknak 30 km/h-s sebességre kell lassítaniuk. Azonban a rendõrök azt tanácsolják a szülõknek, hogy ismertessék meg gyalog vagy kerékpárral iskolába induló gyerekeikkel a közlekedési szabályokat, beszéljék át az útvonalat, azt, hogy hogyan sétáljanak a járdán, hogyan keljenek át az úttesten. Fokozott figyelmet érdemelnek a kerékpárral iskolába induló gyermekek: csak megfelelõ mûszaki állapotú biciklivel, jó láthatóságot biztosító ruházattal szabad õket útnak indítani. A kerékpározó gyerekek baleseteinek leggyakoribb oka a figyelmetlenség, a szabálytalan kanyarodás és az elsõbbség meg nem adása.

„Baj esetére létezik állami gyermekbiztosítás, ám az ez alapján kapott térítés - maradandó egészségkárosodásra 300.000 forint, csonttörésre 3.000 forint - nem fedezi teljes körûen az esetleges kiadásokat. Az állami biztosítással megegyezõ módon, 3 éves kortól nyújt biztosítási fedezetet a K&H Biztosító két kockázati biztosítási konstrukciója is, amely havi ezer forintért lényegesen magasabb biztosítási összeget fizet, sokkal szélesebb szolgáltatási körre. Többféle elembõl, rugalmasan állítható össze a biztosítás, a család igényeinek megfelelõen” – emelte ki a K&H Biztosító szakértõje.

Érdemes gondolni egy váratlan baleset vagy betegség esetén adódó kórházi kezelések költségeire is. Természetes, hogy már a rutinmûtétek esetén is az egyik szülõ táppénzre vagy szabadságra megy, hogy a gyermek mellett lehessen, amely következtében csökken a család bevétele. További megterhelést jelenthet az utazások, gyógyszerek, speciális étrend miatti kiadások finanszírozása. Mindez olyan váratlan kiadás, amely a családi kasszát megterheli. „Ha az anyagi kiesést teljes mértékben pótolni nem is, azonban kompenzálni lehet a kórházi napi térítés alapján kapott biztosítói térítéssel” – mondja a szakértõ, hozzátéve: az állami biztosítás csak a balesetekre nyújt csekély fedezetet.