Minden ötödik magyar attól fél, nem lesz fedél a feje felett
2013.09.12
Minden ember számára a saját és szerettei boldogsága a legfontosabb, vágyaik tárgya fõként ennek megteremtésére irányul. Akár papíron, akár csak gondolatban, de mindenkinek megvan a saját bakancslistája azokról a leginkább áhított dolgokról, amelyeket élete során szeretne elérni. Az áhított vágyak és tervek elérése azonban napjainkban nem is annyira könnyû, de egy kis elõre gondolkodással és tervezéssel akár a legnagyobb álmok is megvalósulhatnak.

A Groupama Garancia Biztosító 2013 májusában online, reprezentatív felmérést végzett a 30-60 éves lakosság körében, hogy feltérképezze a megtakarításokkal, öngondoskodással és nyugdíjjal kapcsolatos véleményeiket. A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede aggódik a nyugdíjas évei miatt. A legtöbben (a megkérdezettek 75%-a) a nyugdíjtól, a szûkös anyagiaktól félnek, míg 22%-uk tart attól, hogy lesz-e egyáltalán fedél a feje fölött idõs korára. 53%-uk a betegségektõl retteg, 40%-uk pedig attól, hogy nem fogják tudni ellátni önmagukat idõs korukban. Minden harmadik megkérdezett (36%) attól tart, hogy idõs korában nem lesz a közelében családja.

A félelmeken túl persze mindenkinek van egy pozitív elképzelése, vannak álmai arról, hogy miként szeretnék tölteni nyugdíjas éveiket. Ha ezek a vágyak és álmok konkrét célként lebegnek az ember szeme elõtt, a mindennapok nehézségeit is könnyebb átvészelni. Aki nap, mint nap akár apró lépéseket is tesz vágyaiért, az nyugdíjas éveire boldogan és kiegyensúlyozottan élhet. A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt pont egy ilyen aktív, boldog párkapcsolatban töltött nyugdíjas életformáról tanúskodik. A legtöbben családjukkal szeretnék idejük nagy részét tölteni, emellett az olyan hobbi tevékenységek, mint a kertészkedés, a sütés-fõzés is a boldog nyugdíjasról kialakult kép részei.

A magyar lakosság szerint a boldog nyugdíjas sokat utazik

A felmérés kitért arra is, hogy a megkérdezetteknek mi a 3 legnagyobb álmuk, tervük nyugdíjas éveikre, amit mindenképpen véghez szeretnének vinni életükben – tehát mi szerepel a bakancslistájukon? A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek akkor éreznék magukat igazán boldognak nyugdíjas éveik alatt, ha világot láthatnának, utazhatnának, – legyen az akár egy világkörüli út, egy európai autós körutazás vagy akár egy motoros barangolás. A válaszok alapján ez az álom jelenlegi életszakaszukban nem biztos, hogy megvalósulhat az idõ, vagy a pénz hiánya miatt, ezért tervezik azt, hogy majd nyugodt nyugdíjas éveikben bepótolják a lemaradást.

Minden negyedik megkérdezett említette, hogy nyugdíjas éveiben idegen nyelvet szeretne tanulni. Ez az álom fõként az 50-60 évesek, a nõk és az érettségivel nem rendelkezõ, alacsony végzettségûek körében szerepel a fõ tervek között.

A 30-39-es éveikben járó felsõfokú végezettséggel rendelkezõ férfiak extrém, vakmerõ élményeket is át szeretnének még élni idõsebb korukban – derült ki a felmérésbõl. Minden tízedik válaszadó teljesítménytúrára szeretne menni, valamint a listán elõl szerepel még az ejtõernyõs ugrás, a hegymászás és a lovaglás is.

Érdekes tény, hogy az egyéb kategóriában a további célok, álmok között az esetek nagy arányában a családdal, unokákkal való idõtöltés szerepel. Tehát a válaszadók ezen hányadának a családja az álma, az hogy a családja körében legyen és lássa felcseperedni unokáit.