5 pontos terv nőknek, hogy jobban kijöjjenek a nyugdíjukból
2020.03.09

Világszerte a nők kevesebb, mint egynegyede gondolja úgy, hogy nyugdíjas koráig össze tudja gyűjteni az általa ideálisnak gondolt jövedelmet. A magyar nők még az átlagnál is pesszimistábbak a kérdésben – derül ki az Aegon kutatásából, amelynek adatai szerint a nőknek csupán 38 százaléka tesz félre rendszeresen. A gyakorlati javaslatokat is tartalmazó jelentés szerint azonban van megoldás a problémáikra.

Mindössze a dolgozó nők 21%-a hiszi, hogy jó úton jár afelé, hogy megteremtse a gondtalan nyugdíjaskor alapjait és csupán 26 %-uk biztos benne, hogy meg tudja teremteni a nyugdíjas korára elképzelt életszínvonalat. Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Indexe 2019-ben alacsony értéket mutatott a nőknél, bár valamelyest jobbat, mint 2014-ben. 

„A hölgyek manapság sokkal képzettebbek, amikor a munkaerőpiacra lépnek, mint valaha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyenlőséget élveznének a foglalkoztatásban. Ez az, ami hátrányba helyezi őket a karrierjük során, és nehezíti a nyugdíjas kori biztonság elérését” – összegezte a kutatás adatait Zatykó Péter, az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A nők életútja alapvetően különbözik a férfiakétól. A társadalmi szokások és elvárások, például a házassági normák, a gyermekvállalás, a családi kötelezettségek gyakran valódi akadályokat jelentenek a nők számára, és korlátozzák mind megtakarítási képességüket, mind pedig a foglalkoztatással járó szélesebb körű előnyöket.

Az Új társadalmi szerződés: a nők nyugdíjegyenlőségének elérése című jelentésből kiderül, hogy a tartós, nemek közötti bérszakadék a hagyományos társadalmi normákkal és nemi szerepekkel párhuzamosan hozza hátrányos helyzetbe a nőket a megtakarítás és a nyugdíj megtervezése szempontjából.

Az Aegon célja, hogy segítse az embereket az egész életen át tartó pénzügyi biztonság elérésében. Ezért a jelentés olyan ajánlásokat tartalmaz, melyek öt lépésben támogatják a nyugdíjas létre való felkészülést.

1. Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává!

A jelentés szerint a nők csupán 38%-a tesz félre rendszeresen.

2. Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat!

Csupán a hölgyek 15%-a írta le lépésről-lépésre, hogy miként fog haladni a célja felé.

3. Legyen B terve a nem várt eseményekre!

Csupán a megkérdezett dolgozó nők 32% tudta megmondani, hogy mit csinálna, ha valamiért hamarabb abba kellene hagynia a munkát, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.

4. Éljen egészségesen!

Azok, akik egészségesek és fittek tovább tudnak dolgozni, és hosszabb idejük van gyűjteni a kívánt nyugdíjas életszínvonalra.

5. Higgyen az élethosszig tartó tanulásban!

Ez a folyamatos fejlődés és a naprakész munkaerőpiaci pozíció alapja.