Ingatlanhitel-adósok figyelem: segítség a a PSZÁF honlapján!
2011.08.01
Árfolyamrögzítõ kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdõ deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A Felügyelet elnöke egyidejûleg vezetõi körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítõ eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

A törlesztési nehézségekkel küzdõ adósok egyre növekvõ számára tekintettel a Felügyelet honlapján új tájékoztatót tett közzé a fizetési nehézségekkel küzdõ deviza alapú ingatlanhitelesek részére. Ez röviden összefoglalja az ügyfelek jogszabályban elõírt adósságkönnyítõ lehetõségeit, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendezõ programok fõ jellemzõit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetõség ismérveit. A létezõ lehetõségek közül az érintett ügyfeleknek saját jelenlegi és várható élethelyzetük alapján kell mérlegelniük és dönteniük arról, hogy fizetési nehézségeikre mi jelentheti a legmegfelelõbb megoldást.

A PSZÁF honlapján megjelentetett internetes kalkulátor a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának átmeneti rögzítésérõl szóló törvény kapcsán segít a fogyasztónak a döntés meghozatalában. Az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt idõszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, s pénzügyi lehetõségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezõbben alakulhatnak. A kalkulátor orientáló jellegû, az árfolyamfixálásról szóló döntés elõtt az ügyfélnek célszerû személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétõl.

A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fõ jellemzõinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztõ részletek várható alakulását. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyûjtõszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyûlõ tartozás), s ez alapján a késõbbi törlesztési kötelezettség is. Az ügyfél e mellett a feltételezett devizaárfolyamok, kamatlábak változtatásával tudja modellezni gyûjtõszámla-hitele törlesztõ részletének változását is. A programot közérthetõ pénzügyi szótár és fogyasztóvédelmi tájékoztató egészíti ki.

A PSZÁF az ügyfelek tájékoztatásával egyidejûleg a hitelintézetek számára közzétett vezetõi körlevélben szólította fel a piaci szereplõket: saját figyelemlehívó anyagaikkal, személyre szabott, közérthetõ ügyintézõi tájékoztatással – például a különbözõ lehetséges árfolyamok esetén a tõke- és kamattartozás alakulásának bemutatásával – segítsék elõ a fogyasztók megalapozott döntéshozatalát az árfolyamfixálásról vagy az egyéb, adósságkönnyítõ eszközök igénybe vételérõl.

A Felügyelet elvárja, hogy az adósságkönnyítõ ügyféldöntés meghozatalához a hitelintézetek – a törvényben elõírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl – a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást az adós fennálló tartozásairól, s azok jogcímenkénti tételes bontásáról. A pénzügyi intézmények adjanak elõzetes iránymutatást az ügyfeleknek arról, hogy milyen módszerrel állapítják meg a gyûjtõszámlán felgyûlt hitel piaci kamatát a jellemzõen 2015-tõl induló törlesztéshez. Az árfolyamrögzítés idõszakában pedig adjanak rendszeres kimutatást, internetes lekérdezési lehetõséget a fogyasztónak gyûjtõszámla hitelének aktuális egyenlegérõl.