Folyamatosan nõ az érdeklõdés az adatvédelmi felelõsségbiztosítás iránt
2013.09.25
Kiberbûnözés. Adathalászat. Személyiség-lopás. Tízmilliós bírságtól, rosszabb esetben akár több milliárdos üzleti veszteségtõl is megkímélheti magát az a vállalat, amelyik az informatikai környezetbõl fakadó adatvédelmi kockázatokat a technológiai biztosítékok mellett új típusú biztosítási szolgáltatásokkal is fedezi. Az AIG tapasztalatai szerint elsõsorban a nagy adatbázisokat kezelõ vállalatok, illetve azon cégek között népszerû az egy éve bevezetett adatvédelmi biztosítás-csomag, amelyek informatikai rendszerek nélkül már nem is tudnának mûködni.

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek mellett ma már a laikus közönség is naponta hallhat kiberbûnözésrõl, azaz az interneten vagy informatikai felhõben tárolt vállalati, személyes adatokkal való visszaélésrõl, ami jelentõs pénzügyi, erkölcsi károkat okoz az áldozatoknak. Egy nemrég napvilágot látott jelentés - Kaspersky Lab és a B2B International 2013-as „Globális vállalati informatika biztonsági kockázatok” címû felmérése - szerint a magyar vállalatok különösen veszélyeztetettek a számítógépes bûnözõkkel szemben, hiszen az elmúlt évben 13 százalékuk tapasztalt már adatszivárgást: ez több mint duplája a globális átlagnak.

Big Data, Big Risk

"Az AIG közel egy éve elsõként vezette be a hazai piacra az adatvédelmi kockázatokat kezelõ biztosítási csomagot, CyberEdge néven“ - mondta el Alföldi Péter, az AIG Magyarország pénzügyi biztosítások igazgatója. „A nagy adatmennyiséget, vagy bizalmas üzleti információkat kezelõ kis- és nagyvállalatok az adatszivárgást megakadályozó ismert informatikai fejlesztések mellett nyitottakká váltak az adatvédelmi kockázatok biztosítási fedezésére is. Különösen azon cégek érdeklõdnek, akik az üzleti információk bizalmas kezelésére vonatkozó, szerzõdésben vállalt kötelezettségük esetleges megszegésének pénzügyi következményeitõl tartanak.“ Alföldi szerint a kitettség és a lehetséges kár tekintetében a pénzintézeti, telekommunikációs, egészségügyi, és internetes szolgáltatók, valamint az outsorcing, a mé́dia, és a közüzemi szolgáltatások területén ténykedõ vállalatok a legveszélyeztetettebbek az adatkezelési visszaélések terén.

Az AIG igazgatója rámutatott: a megfelelõ vállalati adatvédelem nemcsak üzleti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a 2012 óta mûködõ Adatvédelmi Hivatal számos vizsgálatot lefolytatott már ezen a területen, és volt már példa 10 milliós bírságplafon kiszabására is az adatvédelmi jogszabályok be nem tartása miatt.

A CyberEdge az adatvédelem területét lefedõ biztosítási szolgáltatás-csomag, mely a személyes adatok és vállalati információk nem megfelelõ kezelése esetén nyújt fedezetet. A szolgáltatás lefedi a kiszervezéssel és hálózati biztonsággal összefüggõ károkat is, illetve fedezi az adatkezeléssel kapcsolatos díjakat, bírságokat. A csomag különleges – például kríziskommunikációs – szakértõi díjakat is fedez.