Hamisak a több éves kórházi várólisták
2013.09.30
Súlyosan torzak a kórházak mûtéti várólistái - írta hétfõi számában a Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) belsõ vizsgálatára hivatkozva. A lap szerint az egészségbiztosító megkezdi a hibás információkat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását.

Mint írták, az OEP novembertõl bünteti a pontatlan adatokat közlõ és a hibás várólisták korrekcióját szabotáló kórházakat. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtõl is eleshetnek - írta a lap.

A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belsõ vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak mûtétre. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élõ, többéves várakozási idõvel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni.