Ezt lépték a régiós biztosítók a járványhelyzetre
2020.04.03

A koronavírus járvány drasztikusan megváltoztatta a globális gazdasági kilátásokat, így régiónk országaiét is. A környező országok biztosító is számos intézkedést hoztak erre reagálva. Romániában elsősorban az ügyfélkiszolgálást, Csehországban a biztosítók pénzügyi stabilitását érintő döntések születtek.

A romániai biztosítási ágazat számos intézkedést vezetett be március folyamán az ügyfelek és a biztosítótársaságok alkalmazottainak védelme érdekében, reagálva a koronavírus krízisre. A társaságok tevékenysége továbbra is zavartalanul folyik – közölte a romániai biztosítók szövetsége (UNSAR).

„Mindannyian olyan időszakon megyünk keresztül, amely nem csak szakmai és gazdasági szempontból, hanem mindenekelőtt emberileg befolyásolja életünket. Mi is szolidaritást vállalunk az egész társadalommal, és csakúgy, mint más iparág képviselői, igyekszünk tevékenységünket és működési módunkat úgy igazítani, hogy azzal korlátozni tudjuk a koronavírus terjedését, de az ügyfeleink igényeire is reagálni tudjunk” – fogalmazott közleményében a szövetség elnöke, Adrian Marin.

A megtett intézkedések elsősorban az ügyfelek támogatására irányultak, hogy állandó kapcsolatot tudjanak fenntartani velük a biztosítók, melyek többsége átállt az otthoni munkavégzésre. Természetesen az értékesítésben és a fiókban dolgozók megfelelő védőfelszerelésben, gyakori fertőtlenítés mellett végzik munkájukat.

A biztosítótársaságok arra ösztönzik ügyfeleiket, hogy digitális és online csatornákat válasszanak a szerződéskötés, megújítás és kárrendezés során is.

Csehország

A cseh jegybank márciusi monetáris ülésén frissítette makrogazdasági előrejelzését, egyben arra kérte nem csak a hitelintézeteket, de a biztosítókat és a nyugdíjkezelő cégeket is, hogy tartózkodjanak az osztalék kifizetésétől és minden olyan lépés megtételétől, amely veszélyeztetheti az intézmények válsággal szembeni ellenálló képességét.

A Cseh Köztársaságban működő biztosítók és nyugdíjpénztárak pénzügyi stabilitásuk megerősítése érdekében ennek megfelelően nem fizetnek idén osztalékot a tavalyi nyereségükből.

Lengyelországban még konzultációk zajlanak

Lengyelországban a pénzügyi ombudsman tett javaslatot a kötvénytulajdonosok támogatása, védelme érdekében. Ezekre a javaslatokra a lengyel biztosítási szövetség (PIU) reagált nyílt levélben. A PIU véleménye szerint minden olyan sietős intézkedés, amely közvetlenül befolyásolja a társaságok fizetőképességét, egy hosszú és mély válság esetén sértené a károsultak érdekeit és a biztosítási piac stabilitását is.

Az ombudsman javaslata szerint a már meglévő és automatikusan megújuló biztosítási szerződések esetében a biztosítási díjfizetés elhalasztását lehetővé kell tenni, különösen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások esetén. A PIU szerint a halasztott fizetések széles körű engedélyezése veszélyeztetné a biztosítók pénzügyi stabilitását, ráadásul kgfb esetében a károsultakat megfosztaná a kártérítés lehetőségétől.

Az ombudsman arra is javaslatot tett, hogy a biztosítási garancialap mérlegelje a szankciók, büntetési díjak felfüggesztését a kgfb-díjfizetések elmulasztása esetén. A PIU szerint ez a lépés jelentősen növelné a nem biztosított járművek számát az utakon, a járműtulajdonosokat pedig annak a kockázatnak tenné ki, hogy olyan összeget kelljen egy balesetet követően megfizetniük, ami anyagi veszélybe sodorhatja őket.

A befektetéssel kombinált életbiztosítások esetében a szerződések idő előtti felmondásának díját is megszűntetni javasolta az ombudsman, hogy az ügyfelek könnyebben tudjanak pénzeszközt kivonni ezekből a befektetéseikből. A biztosítási szövetség szerint ez arra ösztönözné az ügyfeleket, hogy a mögöttes pénzügyi instrumentumok alacsony értékelése esetén azonnal felmondják szerződéseiket, mellyel megtakarításaik jelentős részét elveszítenék az ügyfelek.

A piac pénzügyi stabilitását befolyásoló intézkedések elfogadásakor a PIU a Lengyel Pénzügyi Felügyeleti Hatósággal és a biztosítótársaságokkal konzultálva működik együtt. Minden intézkedésnek az alábbi három szempontot egyidejűleg kell figyelembe vennie:

• a biztosított pénzügyi helyzetét,

• a károsultak jólétét és biztonságát,

• a biztosítási piac stabilitását.