A nõk tudatosabban kezelik egészségügyi problémáikat
2013.10.18
Felmérések szerint a nõk a férfiaknál jóval tudatosabban készülnek egészségügyi problémáik megelõzésére, kezelésére és biztosítására – írja a Népszava.

Egy nyáron megjelent brit tanulmány szerint 2020-ra minden második ember rákos lesz a szigetországban. Magyarországon évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak. Mivel a diagnosztizáltak több mint kétharmada 65 év feletti, egyre öregedõ társadalmunkban várhatóan egyre több lesz a beteg is. A regisztrált esetek 12 százaléka emlõrák, amely a nõket sújtó leggyakoribb daganat.

A tudatosság a legfontosabb a betegség megelõzésében, korai felismeréssel ugyanis a mellrák és a méhnyakrák gyakorisága és a halálozás is csökkenthetõ. Rendszeres szûrõvizsgálat, illetve a mellrák megelõzésében a 45 éven aluli nõknél a személyes mell önvizsgálata jelentene jelentõs elõrelépést - vélik szakorvosok.

A rendszeres szûrõvizsgálatok és a rizikófaktorok minimálisra csökkentése mellett ma már biztosítás is köthetõ a nõi daganatok jelentette egészségügyi kockázatokra. Magyarországon az AIG Biztosítónál már 2010 óta elérhetõ a daganatos megbetegedések esetére szóló kiegészítõ betegségbiztosítás "Orchidea" néven, amely a betegség diagnosztizálásakor azonnali anyagi segítséget nyújt az érintetteknek.

„A felmérések szerint a nõk a férfiaknál jóval tudatosabban készülnek a jövõbeni esetleges problémáik kezelésére, megelõzésére. Ezt igazolja ez a speciális biztosítás is, amely nagyon pozitív fogadtatásban részesült a piaci bevezetése óta“ – hangsúlyozta Kovács Gyula, az AIG Magyarország lakossági direkt marketing vezetõje, aki szerint a tudatos nõk közül egyre többen olvasnak okostelefonokon vagy interneten elérhetõ, megbízható forrásokat a betegségek és gyógyításuk folyamatának megértésében.