Siratják az adókedvezményt az életbiztosítók
2011.08.03
A hasonló célú, öngondoskodást célzó termékeknél versenysemlegességre lenne szükség a biztosítók szerint. A piacról egy év alatt több mint 100 ezer szerzõdés tûnt el - írja a Napi Gazdaság.

Az életbiztosítások után ma már nem lehet adókedvezményt érvényesíteni, s a kamatadó-szabályozásban is diszpreferáltnak számítanak, tekintve, hogy míg egy egyszerû betéti konstrukcióban 5 év után már minden gond nélkül lehet kamatadó-mentes a kifizetés, addig az életbiztosításoknál 10 évig kell fenntartani a szerzõdést ehhez.

Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási területért felelõs vezérigazgató-helyettese arra emlékeztet, hogy 2009-ben az APEH megállapításai szerint ez volt a legnépszerûbb adókedvezmény-fajta - nagyjából 27 milliárd forint adókedvezményt vettek igénybe az emberek ezen a jogcímen. Kovács Zsolt, a piacvezetõ ING Biztosító vezérigazgatója szerint 2009 végén ügyfeleik 94,8 százaléka rendelkezett olyan szerzõdéssel, mely alapján adókedvezményre lehetett jogosult - azt ugyanakkor a biztosítók nem tartották/tarthatták nyilván, hogy jövedelmi helyzetük és más tényezõk szerint hányan voltak ténylegesen jogosultak a törvény szerint a kedvezményre.

Bár Paál Zoltán szerint a piacon a korábbi feltételek mellett ma legalább 15-20 százalékkal több életbiztosítási szerzõdést kötnének az emberek.A piacról egy év alatt 111 ezer szerzõdés \"kopott\" ki: 2011. március végi 1,96 millió szerzõdést tartottak nyilván, szemben az egy évvel korábbi 2,08 millióval - emlékeztet Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója. Szerinte fontos lenne, hogy versenysemleges adókörnyezet jöjjön létre - ahol például a kamatadó-szabályozás minden megtakarítási formára egységes idõtávokat jelöljön ki - innentõl ugyanis már az egymással versenyzõ megtakarítási termékek egyéb, piaci paraméterein múlik, hogy melyiket választja a fogyasztó.

Bartók János, az Aviva Életbiztosító vezérigazgatója szerint az állam és a piaci szereplõk feladata, hogy adókedvezménnyel és átlátható termékekkel ösztönözzék a hosszú távú megtakarításokat. Az adókedvezmények felülvizsgálata mellett szóló további érv Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója szerint, hogy az életbiztosítás kötési kedv várható növekedése hosszú távon csökkentené az államra nehezedõ nyugdíj probléma megoldásának késõbbi terheit.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítás Alkusz kommunikációs igazgatója szerint nagy kérdés, hogy az életbiztosítások meddig nyögik még a régi, házalóügynök kultúrából származó rossz elõítéletek hatását. Meg kell tanítani az embereknek, mi is az életbiztosítás és elfeledtetni velük a régi rendszer hazugságait, termékismeretek hiánya miatti rossz információkat.