A díj nem fizetése, nem egyenlõ a szerzõdésfelmondással!
2013.10.22
Az elmúlt években a lakásbiztosítások díjai is sokat csökkentek, szinte mindig található kedvezõbb ajánlat a piacon, akár ugyanannál a biztosítónál is. Érdemes azonban körültekintõnek lenni a biztosítóváltásnál, egy ajánlat nem feltétlenül kedvezõbb ugyanis attól, hogy ugyanarra a négyzetméterre alacsonyabb díja van – mondta el az Origonak a D.A.S. JogSzerviz szakértõje.

Alaposan át kell tekinteni az általános szerzõdési feltételeket, azon belül is különösen a biztosítási eseményeket, az alkalmazott kizárásokat, a bizonyos kockázatok viselésére vonatkozó mûszaki elõírásokat – figyelmeztet Dr. Szabó Áron.

A lakásbiztosítási szerzõdések jellemzõen egy éves idõtartamra köttetnek, melyek felmondás hiányában további évekre is meghosszabbodnak.Ez azt is jelenti, hogy a szerzõdést nem lehet évközben felmondani, ráadásul a felmondásnak jellemzõen 30 nappal az évforduló elõtt be kell érkeznie a biztosítóhoz. Ha ezt lekéssük, újabb egy évig fennáll a szerzõdés, és fizethetjük a díjat.

Az általános szerzõdési feltételek a harminc napnál hosszabb határidõt is tartalmazhatnak, és a biztosítónak arra is van lehetõsége, hogy a harminc nap lejárta elõtt közölt felszólítással további harminc napra meghosszabbítsa a szerzõdés hatályát. Ez azért fontos, mert amíg a szerzõdés hatályban van, a biztosító követelheti az arra az idõre vonatkozó díjat.

Amennyiben a biztosító jogi útra tereli díjkövetelését ez idõ alatt, a szerzõdés nem szûnik meg, vagy ha megszûnik, a repsiro idõre járó díjat akkor is joggal követelheti.