Folyamatosan nõ a betörések száma: így védekezz!
2013.10.30
Lehet, hogy nem is gondolnánk, de hiába a kamera, hiába a rács, ha nem megfelelõ zárat választunk lakásunk ajtajára, nemcsak megkönnyítjük a betörõ dolgát, de még biztosítónk sem tudja kifizetni kárigényünket! Régóta tartó küzdelem ez a tulajdonosok és a biztosítók között, pedig közös érdek, hogy a tulajdonos lakása és értékei a lehetõ legnagyobb biztonságban legyenek.

A Belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt négy évben folyamatosan növekszik a betörések száma Magyarországon, a Groupama Garancia Biztosító adatai alapján március 1-tõl közel 2000 kárbejelentés érkezett betöréses lopással kapcsolatban. Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje szerint a legkelendõbb tárgyak: az elektronikai cikkek, a készpénz és az ékszerek. A profikat sajnos nem olyan könnyû elriasztani, de az alkalmi tolvajok ellen már jóval egyszerûbb felvennünk a harcot!

A betörés szakszerû és pontos megfogalmazása a következõ: lezárt helyiségben történt erõszakos behatolás. Betöréses lopás esetén a tulajdonosnak be kell tartania a rá vonatkozó védettségi elõírásokat, azaz megfelelõ biztonsági zárnak kell lennie lakása ajtaján, mégpedig törésmentes kivitelben! Hogy ez mit is jelent?

Sokakat még mindig meglepetésszerûen érint, de ha a biztonsági zár nem megfelelõen védi ingatlanunkat, akkor nemcsak a betörõnek könnyítjük meg a dolgát, hanem a biztosítótársaság sem köteles fizetni az ügyfélnek, ugyanis pont olyan könnyelmû védelemnek minõsül, mintha tárva nyitva hagynánk bejárati ajtónkat. Sok esetben találkoznak a szakértõk azzal a problémával, hogy a bejárati ajtókon a biztonsági záraknál régi típusú zárszerkezet van kialakítva, ami 5-8 milliméterre kiáll az ajtó síkjából, és ezért a betörõ könnyedén el tudja távolítani azt a helyérõl és másodpercek alatt bejuthat a lakásba. A biztosítók számára a legfontosabb tulajdonság a törésmentes címke megléte, ami azt jelenti, hogy a zárbetét olyan hosszúságban kerül beépítésre, hogy nem áll ki a címke síkjából, és a zárcímkén a külsõ sík felé csavarhely nem látható – a címke átmenõ csavaros rögzítésû, mely csak az ajtó belsõ felülete felõl érhetõ el.

„Az újszerû ajtókon, jellemzõen már törésmentes zárak vannak felszerelve, de a régi típusú lakásokon, esetleg telkeken, tárolók ajtaján ez még mindig nagyon komoly problémát okoz, így azt ajánljuk minden egyes tulajdonosnak, hogy lakásbiztosításuk frissítésekor feltétlenül ellenõrizzék zárukat is bejárati ajtójukon!”- mondta Halmos Gyula.

Ha földszinten vagy elsõ emeleten helyezkedik el lakásunk, akkor pedig az ablakra is nagyon fontos, hogy figyeljünk! Ha a lakásunk ablaka a földszinttõl számítva 2 méteren belül nyílik és miután elhagytuk a lakást nem zártuk be, majd ennek következtében betörés áldozatai leszünk, sajnos megint nem tud fizetni a biztosító, mert nem beszélhetünk lezárt helyiségrõl! A bukóra állított ablak nem jelent megfelelõ védelmet! Éppen ezért fontos, hogy ügyeljünk rá, hogy ha elhagyjuk ingatlanunkat, az ajtókat és az ablakokat gondosan zárjuk be! Kis feladat, ami azonban hatalmas költségektõl és kellemetlenségektõl kímélheti meg a tulajdonost!

Extra védelem= nagyobb biztonság?

Emeletes házakban sok esetben választanak a tulajdonosok kiegészítõ biztonsági megoldásként rácsot bejárati ajtajuk elé. Azonban a szakértõk a legtöbbször azt tapasztalják, hogy a kiválasztott rács nem felel meg a biztosításban szereplõ alapvetõ kritériumoknak, azaz csak látszatmegoldást kínálnak a tulajdonosnak a betörõ ellen. A megfelelõ zár jellemzõihez hasonlóan, csak bizonyos típusú rácsot fogadnak el a biztosítók! A megfelelõ rács 10*30- as osztásközzel rendelkezik, és 12 cm vastag átmérõjû anyagból készült, s a keretszerkezet legalább 30cm-enként bekötésre került a falszerkezethez. A rajta lévõ zárszerkezetnek meg kell felelniük az ajtózárakra vonatkozó elõírásoknak, azaz biztonsági zárak legyenek, törésmentes kivitelben. Az is fontos, hogy szakember helyezze fel, máskülönben csak egy esztétikus dísztárgy lehet bejárati ajtónk elõtt.

A mozgásérzékelõ is hasonlóan népszerû választás a tulajdonosok körében, azonban itt is fontos, hogy szakértõ helyezze fel az eszközt! Riasztók közül választhatunk csendes és hangos változat közül is. Míg a csendes elõnye, hogy nem verjük fel a szomszédokat, ha berepül egy légy esetleg az ablakon, addig a hangos változat elõnye, hogy a betörõt azonnal elriaszthatjuk a helyszínrõl.

A Groupama Garancia Biztosító szakértõje szerint a családi házaknál a betörés mellett sajnos igen jellemzõk a besurranások. Besurranásnak minõsül, ha valaki a tulajdonos megtévesztésével jut be a házba, majd kifosztja gyanútlan áldozatát. Mivel ebben az esetben a tulajdonos is hibázik, ezt a biztosítók általában 100 000 Ft összegig térítik az ügyfélnek.

Természetesen az ajtók és ablakok mellett fontos figyelnünk a további helyiségek megfelelõ védelmére is! A biztosító adatai alapján nem jellemzõ, hogy a garázson keresztül próbálkoznának a betörõk, mivel a garázsajtón sok esetben távirányítós zárszerkezet helyezkedik el, így inkább a fõajtón keresztül támadnak.

„Fontos, hogy tisztában legyünk értékeinkkel és azzal, hogy milyen feltételek mellett kötöttük meg lakásbiztosításunkat! A megfelelõ biztonság megléte nemcsak a biztosító gördülékeny kifizetése miatt, hanem a betörõk elleni küzdelemben is elengedhetetlen tényezõnek számít!”- mondta a biztosítótársaság szakértõje.