Így tudd biztonságban az otthonodat a hosszú hétvégén
2013.10.31
A hosszú hétvégék alkalmával sokan döntenek úgy, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, és elutaznak néhány napra. Ilyenkor átlagosan 17 százalékkal megemelkedik a betörések száma. Néhány egyszerû lépéssel azonban nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Mindenszentek közeledtével, ismét egy hosszú hétvégének nézünk elébe. Ebbõl az alkalomból a legtöbben útra kelünk, hogy családunkkal együtt meglátogassuk a temetõket, ezért ilyenkor az átlagnál több lakás marad üresen, kedvezõ helyzetet teremtve a betörõk számára. Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták az elmúlt évek kárstatisztikáit, amibõl egyértelmûen kiderül, hogy a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon.

Megfigyelhetõ azonban, hogy a betörõk rögvest kihasználják azokat a lehetõségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra õrizetlenül hagyják otthonaikat. „A statisztikáink szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörõk átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak ügyfeleinknek ezeken a napokon” – mondja Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese.

Éppen ezért ilyenkor különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány olyan apró lépésrõl, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhetõ. Igaz, hogy nincs olyan módszer, amellyel teljes hatékonysággal meg lehetne elõzni a lopásokat, de sokszor kis lépésekkel nagy problémákat kerülhetünk el. Így például minden esetben szükséges ellenõrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid idõre távozunk otthonról. A megfelelõ mechanikai védelem – vagyis jó minõségû biztonsági zárak és nyílászárók – alkalmazása mellett olyan idõzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyek rendszeres idõközönként felvillannak azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az idõzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem szükséges nagy összegeket befektetnünk. A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelõ lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.

Nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellõ óvatossággal kezeljük e tekintetben. Sokat segíthet a betörõk számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak róla, ki hol tölti a hosszú hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekbõl a bûnözõk tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekrõl. A közösségi portálok nem megfelelõ használatával tehát teljes képet festhetünk a betörõknek arról, hogy mikor és hova érdemes „ellátogatniuk”.

Lényeges az is, hogy megfelelõ és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elõvigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenõrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplõ vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévõ vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.

A november 1-jei hosszúhétvégén a lakások mellett az autók sincsenek biztonságban. A temetõk körül kialakult hatalmas forgalom, valamint az autólopások és autófeltörések elkerülése érdekében a legbiztonságosabb, ha tömegközlekedéssel közelítjük meg a temetõket. Ha mégis az autó mellett döntünk, figyeljünk oda, hogy biztosan bezárjuk az ajtókat, és ne hagyjunk semmilyen értéket látható helyen.