Elkezdõdött a kampány: a vidéki autósok jártak a legjobban
2013.11.04
A hétvégén elkezdõdött kötelezõkampányban a vidéken élõ gépjármû-tulajdonosok jártak a legjobban, akik tovább csökkenthetik biztosításuk díjukat; a PBA Biztosítási Alkusz saját ügyfélkörén belül elvégzett számításai szerint. A budapesti kgfb-tarifák átlagosan egy százalékkal, a megyeszékhelyen élõk kötelezõje jelentõsen, nyolc százalékkal növekedett. Ezzel szemben a kisebb vidéki településeken élõké tíz százalékkal csökkent. Az elmúlt egy évben átalakult a biztosítók erõsorrendje is a kgfb piacán; a tavalyi Genertel & Wáberer gyõztes párosból csak az utóbbi maradt dobogós; mellette 2014-ben az Astra bizonyulhat a legjobbnak.

A tavalyi óriási díjcsökkenések után a 2014-es kötelezõ gépjármûfelelõsség-biztosítások tarifái csak vidéken estek – ez derül ki a PBA Biztosítási Alkusz elemzésébõl, amelyet a szombaton meghirdetett kötelezõdíjak alapján készített saját ügyfélportfolióján belül. A biztosítók hétvégi díjképzései alapján a kedvencek a vidéken élõk, õk akár 10%-al kaphatnak jobb ajánlatot, mint az elõzõ évben. Ezzel szemben nem kedvez a díjhirdetés t a fõvárosiaknak és a megyeszékhelyeken élõnek, akik átlagosan 1-illetve 8%-al magasabb tarifákkal számolhatnak. - foglalta össze a biztosítók árképzését Waldmann Péter, a PBA online üzletágának vezetõje.

A PBA kimutatása szerint országszerte átrendezõdött a biztosítók erõsorrendje a kötelezõk piacán. Amíg Budapesten tavaly a Genertel dominált, idén a helyét az Astra veheti át, amelyet az Aegon és az Allianz követ. A 2013-ban elsõ helyen álló Wáberer idén is megmarad a dobogón a megyeszékhelyeken, a többi vidéki településen viszont az Astra válthatja õt.

A kötelezõ átlagdíjait együttkötési kedvezmények csökkenthetik. Több biztosító például akár 50%-ot is elenged a kötelezõ díjából, ha a szerzõdõ lakásbiztosítást is választ mellé. 5-15%-os kedvezményt kaphat, aki úgy dönt, hogy biztosítójával kizárólag az interneten kommunikál. A korábbi évekhez hasonlóan sokat megtakaríthat, aki eltér a megszokott negyedéves csekkbefizetéstõl. Aki például beszedési megbízást (inkasszót) ad a számlájára, akár 20%-al kevesebbet fizethet. Idén van olyan biztosító is, amely a kötés dátumától függõ kedvezménnyel is szolgál. Azaz 20% kedvezmény jár a november elsõ felében kötõknek, míg csupán 10% a november második felében aktívaknak – sokan ugyanis a hónap utolsó 10 napjára hagyják a döntést. 

Az idén nem hirdettek a biztosítók új kiegészítõ szolgáltatásokat a kötelezõ mellé, inkább a lakásbiztosítás vagy a casco együttes megkötését díjazzák. „Ennek alapján azok az online alkusz cégek kerülhetnek elõnybe, amelyek önállóan fejlesztettek kiegészítõ biztosításokat ügyfeleiknek” – mondja Waldmann Péter. „Ezek alacsony díjú szolgáltatások, mint például a szélvédõkár-, az asszisztencia-és a vadkár biztosítások”.