Vita a direkt kárrendezésrõl – még mindig várja az MNB az észrevételeket
2013.11.04
Meghosszabbított határidõvel, november 20-áig várja az MNB a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási üzletágban esetlegesen bevezetendõ direkt kárrendezéssel kapcsolatos szakmai észrevételeket a biztosítási piac és az érdekképviseletek részérõl.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti honlapján megtalálható konzultációs anyag a direkt kárrendezés esetleges hazai meghonosításával kapcsolatban várja a piaci szereplõk észrevételeit 2013. november 20-áig.

A direkt kárrendezés a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások területén használt kárügyintézési módszer. Lényege, hogy a káresemény károsultja nem a vétkes fél, hanem saját biztosítójához fordulhat kárigényének érvényesítése érdekében. Ez, amellett, hogy biztonságérzetet ad a károsultnak (hiszen a jól ismert biztosítóhoz fordulhat az ismeretlen helyett), az ügyintézést is gyorsíthatja, mivel a biztosító saját ügyfelei felé motivált a megfelelõ kiszolgálásra. Késõbb a két érintett biztosító természetesen elszámol egymással, és a kárt végsõ soron a károkozó biztosítója viseli.

A konzultációs anyag nyilvánosságra hozatalát megelõzõn az MNB - illetve jogelõd hatósága, a PSZÁF - tanulmányozta azon európai országok gyakorlatát, amelyek rendelkeznek a direkt kárrendezést illetõen tapasztalatokkal. A dokumentum ezeket is felhasználva von le következtetéseket, illetve tesz fel kérdéseket.

A kérdéskörrel kapcsolatban – így a konzultációs anyagban is – az MNB arra keresi a választ, hogy a direkt kárrendezés bevezethetõ-e Magyarországon, az milyen elõnyökkel és hátrányokkal járna, megvannak-e, illetve megteremthetõk-e a bevezetés feltételei. A konzultációs dokumentum nyilvánosságra hozatalával az MNB célja mindezen kérdések megvitatása, amelyben számít a piaci szereplõk aktív részvételére.

Az MNB elérhetõségei
Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció
Telefon: + 36 (1) 428-2751
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu
Web: www.mnb.hu