Alternatív eszközöket keresnek a német befektetõk
2013.11.05
A német intézményi befektetõk nem tartják valószínûnek, hogy a közeljövõben emelkedésnek indulnának a hosszú ideje igen alacsony kamatok, ezért alternatív befektetéseik növelését tervezik – derül ki a Universal Investment által készített felmérésbõl.

Az eszközkezelõ által megkérdezett 90 intézményi befektetõ 70%-a növelni szeretné az alternatív eszközökkel szembeni kitettségét, 29% pedig magántõke befektetések illetve hitelek felé kacsintgat.

A tavalyi felmérésben résztvevõknek még csak egyötöde mondta, hogy alternatív befektetéseket keres, egyharmaduk pedig részvénybefektetéseinek arányát kívánta növelni. Idén azonban a trend megfordulni látszik a Universal szerint.

Jelenleg a vizsgált intézmények – köztük nyugdíjpénztárak, biztosítók, alapítványok és bankok – mintegy 300 milliárd eurós befektetési portfolióinak kevesebb, mint 3%-a fekszik alternatív eszközökben. A Universal felmérése szerint azonban a válaszadók közel egyharmada több mint 300 bázisponttal növelni kívánja kitettségét.

Ugyanakkor a reáleszközök, így az ingatlan- és infrastrukturális befektetések iránti érdeklõdés továbbra is erõs, még ha a tavalyi 43%-hoz képest idén már csak 31%-a mondta azt, hogy növelni kívánja ezen befektetései arányát a portfolión belül.

Összességében a megkérdezett intézményi befektetõk továbbra is pesszimisták a globális gazdasági kilátásokat illetõen: 78%-uk szerint az öt éve tartó pénzügyi válság még nem ért véget.