Csaló, zsaroló üzenetek, adathalászat - ugrásszerűen megnőtt a számuk
2020.04.30

Az elmúlt hetekben ugrásszerűen megemelkedett a NAV nevével visszaélő csaló üzenetek, a pénzintézeteket megszemélyesítő adathalász támadások és a Sextortion zsarolólevelek száma - figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A kiberbőnözők módszerei között évről-évre megfigyelhető az adóbevallási időszakhoz köthető fokozott adathalász tevékenység. Az adózási és adójóváírási időszak során küldött megtévesztő üzenetek célja: érzékeny, személyes adatok (pl. adószám, bankkártya, vagy kapcsolati adatok) megszerzése, illetve pénz kicsalása az áldozattól.

A pénzintézetek nevében elkövetett csaló kampányok folyamatosan jelen vannak az online térben. Az ilyen témakörben küldött csaló üzeneteknél a gyanús jellegzetességekre könnyen felfigyelhetünk.

A sextortion zsaroló üzenetek igyekeznek ráijeszteni az áldozatukra és bűntudatot kelteni bennük, azzal a hamis állítással, hogy szexuális tartalmú kompromittáló felvételekkel rendelkeznek az áldozatról.

Az NBSZ NKI kiadványában az ilyen jellegű támadások egy-egy példái és az ellenük megfelelő védekezési módszerek, tippek kerülnek bemutatásra.