Fákat döntött ki a vihar - mára is figyelmeztetést adott ki az OMSZ
2013.11.05
Több településen okozott károkat a vasárnap érkezett hidegfront. A vasárnap esti viharban országszerte csaknem 100 ház sérült meg. A károk összesítése csak ezután kezdõdik. A híradó úgy tudja, hogy sok házon nem volt biztosítás.

Fákat döntött ki és reklámtáblákat szakított le a viharos erejû szél Pécsen. A helyenként 85 kilométer per órás lökéseket zivatar is kísérte. A rossz idõ miatt Budapest és a baranyai megyeszékhely között a vonatok 40-60 percet is késtek

Nógrád megyében a vihar házak tetejét bontotta meg, Karancsság nevû községben huszonkilenc családi házat rongált meg, Salgótarjánban pedig egy húszméteres nyárfa elektromos vezetékre dõlt. A viharban senki nem sérült meg, és a házakból sem kellett senkit kiköltöztetni.

Vasárnap délután Gödöllõ és Isaszeg között fa dõlt a vasúti sínekre, emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon a vonatok még késõ este is 40-60 percet késtek. Ledõlt kémények, tövestõl kicsavart fák és a járdán szétszóródott cserepek emlékeztetnek a szélviharra a Heves megyei Horton is.

Általában a 130-as széllökés elõfordul évente 2-3 alkalommal. Tehát ez nem rendkívüli, nem szélsõséges. Sajnos nem lehet rá komolyabban felkészülni – mondta Reisz András meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre citromsárga figyelmeztetõ elõrejelzést adott ki hét megyére. Ezek szerint napközben a kb. Zala-Nógrád megye vonalában területi átlagban jelentõsebb mennyiségû csapadék hullhat. A napi csapadékösszeg kiemelten az említett területeken a 15-20 mm-t is elérheti. Nagyobb valószínûséggel a délkeleti országrészben a délutáni órákban zivatarok is kialakulhatnak, intenzív csapadék (lokálisan 20-30 mm) és viharos szél (60-75 km/h, de kis valószínûséggel egy-egy helyen 75-90 km/h) kíséretében.