Döntött a Parlament: így csökken a devizások törlesztõje
2013.11.06
Döntött a Parlament a devizahitelesek megmentésének következõ lépésérõl. A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhetõ lesz és tartalmaz egy olyan új elemet, mely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényezõ nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdõk számára.

A Bankmonitor.hu kiszámolta, hogy egy átlagos hitellel rendelkezõ adós esetében havi szinten 28 ezer Ft-tal, közel 40%-kal csökkenhet a törlesztõ részlet.

Az árfolyamgátba való belépés elsõdleges feltétele az volt, hogy nem lehet 90 napnál régebbi fizetési elmaradása az adósnak, így pont a jelentõs nehézségekkel rendelkezõk számára nem segített korábban az alacsonyabb árfolyamon való törlesztés lehetõsége. A tegnapi parlamenti döntés értelmében mostantól mindenki igénybe veheti az árfolyamgátat, azaz azok is, akiknek már most is fizetési elmaradásuk van a hitelükre. Ezen felül a kormány bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevõk tartozásainak egy részére, akik számára a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95%-ig elengedi. A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A Bankmonitor.hu szakértõi szerint a bankok fel fogják ajánlani a részleges hitelelengedést a fizetésképtelen ügyfelek jelentõs részének.

Ha egy hitelfelvevõ vásárolt egy 6,6 millió Ft-os ingatlant 2007-ben és ehhez 6 millió Ft svájci frank alapú hitelt vett fel, akkor a forint gyengülése miatt jelenleg 7,6 millió Ft tartozása van a korábbi törlesztések ellenére is. A tegnapi döntés értelmében ezen hitelbõl engedhetnek el most a bankok 1,3 millió Ft-ot, s csökken így a hiteltartozás 6,18 millió Ft-ra (az ingatlanérték 95%-ára) és léphet be a fizetési késedelemmel rendelkezõ adós az árfolyamgátba.

A Bankmonitor.hu számításai szerint az adós havi törlesztõ részlete eredetileg 45 ezer Ft volt, mely az árfolyamgyengülés hatására 72 ezer Ft-ig nõtt. A részleges adósság elengedés és a 180 Ft-os svájci frank árfolyamon történõ fizetés lehetõségébõl adódóan a törlesztõ részlet 44 ezer Ft-ra csökkenhet, mely gyakorlatilag megegyezik az eredeti törlesztõ részlettel