Ezeket a kiegészítõket keresik az autósok a kötelezõ mellé
2013.11.06
A kötelezõkampányok már egyre kevésbé a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokról (kgfb), hanem inkább a melléjük vásárolható kedvezményes kiegészítõ biztosításokról szólnak – állítják egybehangzóan biztosítók és biztosítási alkuszok is. A Genertel autósok körében végzett felmérést, amelynek eredményébõl kitûnik, hogy több mint hatvan százalékuk költene kiegészítõ, fõként lakásbiztosítási, illetve teljes vagy részcasco termékekre. Változott az autósok kgfb-hez való hozzáállása is: több mint felük nem kizárólag az árat, hanem más szempontokat is figyelembe vesz a kiválasztás során.

A megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy évfordulós váltásnál figyelembe vesz más szempontokat is. Közülük a legtöbben az adott biztosító ismertségét, hírnevét, a kínált kiegészítõ termékeket, illetve az adott biztosító elérhetõségét említették.

Csupán az autósok 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy eleve nem tart igényt semmiféle kiegészítõ biztosításra. Jelentõs arányt képvisel (19%) a lakásbiztosítások említése, ami azt mutatja, hogy egyre jobban tudatosul az ügyfelekben, hogy a hosszú évek óta felülvizsgálat nélkül hosszabbított lakásbiztosítások esetében érdemes megnézni az aktuális piaci lehetõségeket. Fõleg a kampányidõszak lehet erre jó alkalom, amikor 10 százalékos kedvezmény is elérhetõ a kötelezõvel együtt kötött lakásbiztosítási szerzõdéseknél.

„Miközben a kötelezõ biztosítás váltásánál az esetek legnagyobb részében már ezer forint alatt marad a megtakarítható összeg, egy jól kiválasztott lakásbiztosítási termék díján a kedvezményekkel könnyen akár több ezer forint is megspórolható – mutat rá Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – De nem csak a díj miatt érdemes lecserélni egy elavult lakásbiztosítást, hanem amiatt is, mert az új termék akár szélesebb körû fedezetet is kínálhat.”

Autóval kapcsolatos kiegészítõ biztosítások iránt a megkérdezettek összesen 45 százaléka érdeklõdik. Ezek közül a legtöbb említést (35 százalék) a különbözõ kockázati körre fedezetet kínáló casco-termékek szerezték: míg a néhány éves autók esetében a teljes körû casco is népszerû, az idõsebb autók tulajdonosai egyértelmûen a minicascót tartják jó megoldásnak. A korábbinál több említést kapott a lopáscasco, jelezve, hogy a lakosság körében is egyre világosabb az a trend, hogy immár az idõsebb autókat is elõszeretettel lopják az erre szakosodott bûnözõk.

A Genertel felmérésébõl az is kitûnik, nõtt a kiegészítõ biztosításokra szánt átlagos összeg mértéke is. A megkérdezettek 44 százaléka kész akár évi háromezer forintnál nagyobb összeget erre a célra költeni, miközben minden hatodik autós úgy nyilatkozott, hogy értelmes kiegészítõ biztosításra vonzó kedvezmények esetén akár 8 ezer forintot meghaladó összeget is hajlandó rászánni.