Életbiztosítót vesz Lengyelországban a Vienna Insurance Group
2013.11.12
A Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) akvizíciós megállapodást írt alá az Old Mutual Group-hoz tartozó Skandia Retail Europe Holding GmbH-val a lengyel Skandia Zycie TU S.A. (Skandia Polen) életbiztosító társaság részvényeinek 100 százalékos megvásárlásáról.

A vételárat nem tették közzé. A cég felvásárlására az illetékes felügyeleti- és versenyhivatalok engedélye után kerül sor.

„A vásárlás kielégítõ és fontos fejlõdési lépés fõ piacunkon, a magas növekedési potenciállal rendelkezõ Lengyelországban. A Skandia Lengyelország termékválasztékának átvétele jelentõsen bõvíteni fogja unit-linked portfoliónkat. A társaság ezen kívül kiterjedt értékesítési hálózattal is rendelkezik, amely kiváló lehetõséget biztosít a VIG számára új fogyasztói csoportok eléréséhez, továbbá erõsíti a csoport hosszú távú pozícióját, mint az ország egyik vezetõ biztosítója” – közölte Peter Hagen, a VIG vezérigazgatója.

Az Old Mutual Wealth azért döntött a Skandia Poland eladás mellett, mert stratégiai elkötelezõdést vállalt európai mûködésének egyszerûsítése mellett, hogy inkább a kulcsfontosságú piacaira tudjon koncentrálni – közölte a társaság vezérigazgatója, Paul Feeney.

2013 elsõ felében a Skandia Polen 45 millió euró díjbevételt könyvelt el, ezzel a lengyel életbiztosítási piac 14. legnagyobb szereplõjévé lépett elõ. 2012-ben összesen 91 millió eurós díjbevételt ért el. A Skandia 14 éve mûködik a lengyel piacon, ahol elsõsorban unit-linked biztosításokat értékesít pénzügyi közvetítõkön, például bankokon, biztosítási alkuszokon és egyéb platformokon keresztül. A cég jelenleg 150 fõt foglalkoztat.

A VIG Lengyelországban

A VIG három nem-életbiztosítási társaságon (Benefia, Compensa és Interrisk) és három életbiztosítási társaságon (Benefia Life, Compensa Life és Polisa Life) keresztül van jelen a lengyel piacon. Ezek a társaságok együttesen 610 millió euró díjbevételt értek el 2013 elsõ felében.

A VIG 1998 óta van jelen a lengyel piacon, azóta az ország egyik vezetõ biztosítója lett, az erõs organikus növekedésnek és az akvizícióknak köszönhetõen.

Fontos a lengyel piac

Lengyelország az egyik legnagyobb piaca az Európai Uniónak, összesen 38,5 millió lakosa van. A stabil belföldi keresletnek köszönhetõen a gazdasági és pénzügyi válság nem érintette súlyosan az országot. A lengyel biztosítási piac díjbevétele 2012-ben 15 milliárd euró volt, az egy fõre jutó díjak értéke körülbelül 390 euró volt. Összehasonlításképp a biztosítási sûrûség Csehországban 560 euró, Ausztriában 1920 euró évente. A lengyel biztosítási piac tavaly 7,9 százalékkal növekedett, melyen belül az életbiztosítási szegmens 12,5 százalékkal nõtt.