MNB: tisztességes, de a válság elõttinél kisebb profit jár a bankoknak
2013.11.13
A pénzügyi felügyelet MNB-be integrálása a korábbinál hatékonyabb felügyeleti munkát eredményez, aminek szükségességére a gazdasági-pénzügyi válság fokozottan rávilágított - mondta egyebek mellett Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Heller Farkas Szakkollégium konferenciáján.

Az ügyvezetõ igazgató kitért arra is, hogy a bankrendszer számára egyfajta tisztességes profitmértéket kellene meghatározni.

"Erõsíteni kell a versenyt, egymással versenyzõ bankokra van szüksége az országnak, ami mellett tisztes profit érhetõ el, ennek elégségesnek kell lennie ahhoz, hogy pénzintézetek tulajdonosai a bankokat mûködtessék. Ez a profitszint biztosan alacsonyabb a válság elõtti szintnél" - mondta a szakember. Véleménye szerint szükség van arra is, hogy a bankrendszerben megteremtsék az átlátható árazást, mind a kamatok, mind a díjak és jutalékok esetén.

Nagy Márton szerint a fennálló jelzáloghitelek esetében a kamatokat referenciakamatokhoz kellene kötni, így összehasonlíthatóvá válnának a hiteltermékek. Ez hozzájárulhat a bankváltáshoz - húzta alá MNB ügyvezetõ igazgatója.