Megerõsödhet a foglalkoztatói nyugdíjpillér
2013.11.18
A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentõsen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövõre megalakulhat az elsõ foglalkoztatói nyugdíjpénztár - írta hétfõi számában a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztetett: a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvényt 2007-tõl léptette hatályba az országgyûlés, a jogszabály megalkotása uniós kötelezettség volt, azonban azóta egyetlen ilyen intézmény sem alakult.

A Napi Gazdaság szektorbeli hírekre hivatkozva azt írta: potenciális alapítóként jelenhet meg egy kész konstrukcióval rendelkezõ piaci szereplõ, de háttérbeszélgetésekre hivatkozva még valószínûbbnek nevezték, hogy maga az állam fontolgatja foglalkoztatói pénztár alapítását.

A lap azt írta: az alapítói banki hátteret a most formálódó Takarékbank Zrt. és hálózata is adhatná. A résztulajdonos Magyar Posta Zrt. alkalmazottait is beleszámítva nyolcszázezret közelítheti a taglétszám induláskor - tették hozzá.

A parlament már döntött egy-két nyugdíjelõtakarékossági kérdésben. Ezek alapján akár évi 280 ezer forintos adókedvezményt is igénybe lehet majd venni a különféle nyugdíjbiztosításokhoz, illetve januártól nem csak az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve a nyugdíj-elõtakarékossági szerzõdések után, hanem az üzleti biztosítóknál vezetett nyugdíjbiztosításokra is kiterjesztik a kedvezményt.