Kutatás: a hazai autósok fele vészhelyzetben csõdöt mondana
2013.11.19
A magyar autósok 79 százaléka nem tudja, hogyan kell vészfékezni váratlan akadály felbukkanásakor, 52 és 54 százalékuk a defekt és a kisodródás esetén alkalmazandó szabállyal sincs tisztában – derült ki a Generali Biztosító friss kutatásából. A vezetési hibák miatt különösen sok baleset történik a jeges utakon, a tavalyi évben például több mint 11 ezer baleseti kárt regisztrált a biztosító a téli szezonban. A Generalinál köthetõ kötelezõ biztosításhoz kínált kiegészítõ szolgáltatásokkal azonban ilyen esetekben mostantól a saját védelmükrõl is gondoskodhatnak az autósok.

Autóvezetési szokásokról és alapismeretekrõl kérdezte a jogosítvánnyal rendelkezõ felnõtt lakosságot a Generali Biztosító reprezentatív, 1200 fõs felmérésében. A kutatásból kiderült, a 18-59 évesek több mint felének (63%) családja rendelkezik személygépkocsival: a megkérdezettek felének egy, míg 13%-ának háztartásában több autó is található. A kutatás során vezetéstechnikai kérdéseket is feltettek, ám ezek nagyobb részére csak kevesen tudtak helyesen válaszolni. Érdekesség, hogy míg átlagosan a férfiak 61%-a válaszolt helyesen, addig a nõk esetében ez az arányszám csak 31% volt.

A rendszeresen autót vezetõ felnõttek leginkább azzal voltak tisztában, mit kell tenniük jeges úton való megcsúszáskor, 85% adott helyes választ a kapcsolódó kérdésre. Alig akadt azonban olyan válaszadó, aki ismerte volna a vészfékezés szabályát, és az autópályán bekövetkezõ defekt esetében is a megkérdezettek kevesebb, mint fele (48%) tudná, mit kell tennie. Majdnem ugyanennyien (46%) voltak csak tisztában azzal, hogyan kell helyesen ellenkormányozni kisodródáskor, és csupán a válaszadók 36%-a tudná helyesen felmérni a szükséges féktávolságot egy veszélyhelyzetben.

„A kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy sajnos a balesetek elkerüléséhez szükséges vezetéstechnikai ismereteink sok esetben hiányosak. Pedig egy veszélyesebb szituációban mindez akár életeket is menthet, ezért minden autósnak érdemes legalább elméleti szinten tisztában lennie a helyes megoldásokkal. Az természetesen már csak gyakorlással és a megfelelõ rutinnal érhetõ el, hogy egy valódi vészhelyzetben is egybõl helyesen tudjunk dönteni” – mondta Albert Péter, a drivingcamp Hungary vezetõ vezetéstechnikai trénere.

Vezetéstechnikai tippek – A biztonság tanulható!

  • Vészfékezés: a kuplungpedál lenyomása mellett rúgó mozdulattal lépjen a fékpedálra!
  • Ha jeges úton megcsúszik autója, azonnal vegye le a lábát a gázról, és helyes ellenkormányzással próbálja meg stabilizálni a jármûvet!
  • Ha nagy sebességnél, például az autópályán defektet kap, a kuplungpedál lenyomása mellett a kormányt két kézzel fogva várja meg, míg az autó lelassul, majd húzódjon leállósávba.
  • Ha egy éles kanyarban hirtelen kisodródik, a kormánykereket abba az irányba tekerje, amerre az autó hátulja kisodródott.
  • Mindig vezessen óvatosan és körültekintõen: elegendõ csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, amely alatt egy súlyos baleset is bekövetkezhet.

„A hiányos vezetéstechnikai tudás különösen veszélyes lehet a téli idõjárás miatt megváltozott útviszonyok közepette. A Generali tavaly a téli hónapokban több mint 11 ezer káresetet regisztrált, mely összesen 3,5 milliárd forintnyi kárkifizetést jelentett. Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel és azzal, mit kell tenni vészhelyzetben, számos baleset elkerülhetõ. De felkészülhetünk azokra az esetekre is, amelyeket nem lehet kivédeni. A Generali kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítása mellé kínálja Önvédelem biztosítását, mellyel az autósok saját védelmükrõl is gondoskodhatnak azokban az esetekben is, amikor õk okozták a balesetet. Ráadásul a Generalinál megkötött kötelezõ mellé az idei évben már ingyenesen jár a gépjármûben ülõk balesetbiztosítása, mely egy komolyabb ütközésnél segítséget jelenthet” – mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármû-biztosítási igazgatója.