Így lehet kikerülni a várólistákat
2013.11.20
A központi kimutatások szerint ma Magyarországon több mint hatvanezer beteg várakozik különbözõ egészségügyi ellátásokra, elsõsorban mûtétekre, ám sok páciens még a diagnózishoz sem jut hozzá kellõ idõben. Biztosítással azonban lerövidíthetõk ezek a várólisták, még a legkorszerûbb diagnosztikai eljárások esetében is. A korszerû képalkotó diagnosztikai eljárásokra (például MR, CT, ultrahang, csontsûrûség-vizsgálat) várakozókról ugyan nem vezetnek nyilvántartást, de e páciensek száma is több tízezerre tehetõ.

A képalkotó diagnosztikai eljárások területén Európában piacvezetõ Diagnoscan közelmúltban közzétett adatai szerint hazánkban például MR vizsgálatra akár 86, CT-re 66, ultrahang vizsgálatra esetenként 60 napot is várni kell. Pedig súlyos betegség esetén a gyors diagnózis nagymértékben növeli a gyógyulás esélyét.

Az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató által elvégzett, hálapénz-fizetést felmérõ kutatás válaszadóinak 62 százaléka szerint az emberek többek között azért adnak hálapénzt, hogy hamarabb kapjanak ellátást, gyorsabban kerüljenek sorra. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gyors diagnózishoz való hozzáférés, így egy-egy súlyos betegség túlélése elsõsorban nem hálapénz kérdése.

A legmodernebb diagnosztikai infrastruktúra eszközei és az ezeket mûködtetõ jól képzett szakemberek – csakúgy, mint a legfejlettebb országokban – hazánkban is rendelkezésre állnak. A kérdés csak az, mikor, melyik diagnosztikai centrumban és milyen finanszírozással történhet meg a vizsgálat.
Az AXA Biztosító új, csoportos egészségbiztosítási termékével kívánja elõsegíteni, hogy ügyfelei szükség esetén a lehetõ legrövidebb idõn belül hozzájuthassanak a legkorszerûbb képalkotó diagnosztikai eljárásokhoz.

A nagy értékû képalkotó diagnosztikai eljárásokra jellemzõ, ma még gyakran 2-3 hónapos várakozási idõ akár 10 napra is csökkenhet azoknál, akik a vizsgálatot az e célra kifejlesztett, Várólista elnevezésû, csoportos egészségbiztosítás keretében már havi néhány száz forintos díjért igénybe veszik. A szükségessé váló képalkotó eljárásokat az AXA Biztosító – egészségügyi szolgáltató partnereivel – tíz munkanapon belül megszervezi, lebonyolítja, és átvállalja azok költségeit.