Fitch: nem kell leminõsítésre számítaniuk az európai biztosítóknak
2011.08.05
A legtöbb olasz és spanyol bank valószínûleg nem szenved leminõsítést, ha az országok szuverén adósságát szerény mértékben leminõsítik – közölte a Fitch Ratings.

Olaszország és Spanyolország a két leggyakrabban emlegetett EU-s tagország, melyeket az euróövezet válságának átterjedése leginkább fenyeget, miután a kisebbeket: Görögországot, Portugáliát és Írországot már elérte a járvány.

A Fitch az olasz szuverén adósságot AA-ra, a spanyolt a AA +-ra minõsítette.

A hitelminõsítõ a héten bejelentette, abban az esetben, ha Olaszország és Spanyolország szuverén adósságát leminõsíti, valószínû a hét olasz és hat spanyol biztosító minõsítését változatlanul hagyja. A Fitch szerint az általa minõsített olasz biztosítók közül háromnak azonos a minõsítése az országéval, míg a maradék több fokkal alacsonyabb minõsítésû.

A Fitch nem számít az olasz biztosítók leminõsítésére, még az ország besorolásának romlása esetén sem, habár van némi kapcsolat az olasz gazdaság állapota, a szuverén adósság és a biztosítók minõsítése között – közölte Federico Faccio, a Fitch biztosítási csapatának egyik magas rangú igazgatója.

Nem valószínû azonban az sem, hogy az olasz biztosító több fokkal jobb minõsítést érjenek el, mint maga az ország – tette hozzá a szakember.

A Fitch által minõsített hat spanyol biztosító közül a legjobb minõsítéssel a Generali Espana rendelkezik, amely két fokkal alacsonyabb a szuverén adósság besorolásánál.

„Ennek megfelelõen ha a spanyol szuverén minõsítés hipotetikusan három fokkal romlana, ez valószínûleg nem befolyásolná a hat biztosító besorolását” – közölte a Fitch.