Harmadával nõtt a hazai biztosítók adózott eredménye
2013.11.26
Javult a biztosítók eredménye, adózott nyereségük 2013 elsõ kilenc hónapjában meghaladta a 23 milliárd forintot, ami 33 százalékkal magasabb a tavalyinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank negyedéves adataiból.

2013. III. negyedévében a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek szerzõdésállománya az elõzõ negyedévhez képest alig változott, ugyanakkor az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2,0%-os csökkenés következett be, mely az élet ágban ennél is nagyobb mértékû, mintegy 5,7%-os csökkenést jelent.

A negyedéves díjbevételük az elõzõ negyedévihez képest mintegy 3%-kal esett vissza, az élet ágban ennél is nagyobb, 8,3 százalékos csökkenés volt megfigyelhetõ, a nem élet ági 3,8 százalékhoz képest. Az elõzõ év azonos idõszakához képest ugyanakkor 2,8 százalékkal nõtt a biztosítók díjbevétele.

Az életágon 8,8 százalékkal, 326,8 milliárd forintra nõtt, a nem életágon 0,8 százalékkal, 283,4 milliárd forintra csökkent. Az adatokból kitûnik, hogy az életbiztosításoknál az egyszeri díjbevétel okozta a növekedést, ennek volumene 2012 elsõ kilenc hónapjához képest 33 százalékkal, 102 milliárd forintra nõtt. A nem életágon a casco-díjbevétel 12 százalékkal visszaesett, míg az egyéb vagyoni kockázatoknál nõtt az értékesítés volumene.

A szektor tõkefeltöltöttségi szintje stabil, sõt az elõzõ év hasonló idõszakához képest az élet ágban még javult is, a nem élet ágban kismértékben romlott.