Így kerülhetjük el, hogy nyugdíj alatt kifogyjunk a megtakarításainkból
2020.06.04

A mostani járványhelyzet szülte drámai gazdasági átalakulások közepette sokan kezdenek el gondolkodni megtakarításaik, befektetéseik biztonságáról. A nők számára – akik jellemzően tovább élnek és alacsonyabb bérből igyekeznek megtakarítani – a pénzügyi veszteség különösen stresszes lehet.

Az ezzel kapcsolatos szorongást tetézi, hogy senki sem tudja pontosan, hogy mennyi ideig tart a járvány következtében előálló gazdasági visszaesés, vagy hogy ez miként érinti őt személyesen. Az ilyen nyugtalanító helyzetben is fontos azonban, hogy az általunk kontrollálható dolgokra összpontosítsunk, és pénzügyeinkről hosszú távon gondolkodjunk.

Nők esetében, akiknek még hosszú évek vannak hátra a nyugdíjazásig, praktikusan ez azt jelenti, hogy érdemes mindent megtenniük hosszú távú megtakarításaik növelése érdekében. Még ha nem is sikerül a mostani nehéz gazdasági helyzetben annyit megtakarítani, amennyit szeretnénk, a kis összegek megfelelő befektetése is sokat számít hosszú távon. Idős korunkban hálásak leszünk önmagunknak a meghozott anyagi áldozatokért.

Tegyünk félre többet

A pénzügyi biztonság érdekében az első számú dolog, amit megtehetünk, hogy több pénzt takarítunk meg. Általános ökölszabály, hogy a nyugdíjas éveinkben átlagosan a jelenlegi költésünk 60-70%-ára lesz szükségünk. Ez a szám azonban magasabb is lehet az egészségügyi kiadások jelentős növekedése esetén.

Noha a jelenlegi bizonytalanság megnehezíti a megtakarítást, fontos tudatosítani, hogy még a kis pénzösszegek is segítenek a megfelelő anyagi háttér megteremtésében. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy nem is csökkent a járvány következtében a havi bevételünk, még inkább érdemes fegyelmezettnek maradni. Bármilyen váratlan, plusz bevételt tegyünk félre, ha nincs rá szükségünk a folyó kiadásokhoz.

Fektessünk be tudatosan

A következetes megtakarítás fontos, azonban nem elég. Ha félretett pénzünket készpénzben tartjuk, sajnos az infláció erodálhatja annak vásárlóerejét több tíz éves időhorizonton. Megfelelő pénzügyi eszközökbe történő befektetés jelentős növekedést is eredményezhet megtakarításunkban, azonban fontos a megfelelő diverzifikáció, hogy a piaci mozgások ne érjenek egyoldalúan minket. Most például lehetőség kínálkozik kedvező árfolyamon részvényeket vásárolni, azonban a kockázatos befektetések mellé érdemes megbízható, kiszámítható hozamot kínáló eszközöket is választani.

Tervezzünk előre az ápolási költségekkel

A nők és a férfiak várható élettartama között Európában mindenütt a nők javára figyelhető meg különbség. 2017-ben egy 65 éves nő az EU-ban átlag további 21,4 évvel számolhatott még, míg a férfiak 18,1 évvel. Mivel a nők hosszabb ideig élnek, mint a férfiak, számukra még inkább fontos a hosszú távú jólétükről, egészségükről való gondoskodás. Az esetlegesen szükségessé váló rendszeres orvosi ellátás vagy a tartós ápolás költségei ugyanis rendkívül megterhelőek lehetnek, amit az állami ellátórendszer nem finanszíroz teljes egészében.

Hazánkban az Eurostat adatai szerint várhatóan ugyanannyi évet töltenek 65 év felett egészségben a férfiak és nők, mivel azonban utóbbiak tovább élnek, hosszabb ideig kell egészségügyi problémáktól szenvedniük. Ráadásul hazánkban a legtöbb a mozgásában korlátozott idős: szinte minden második 75 év feletti (49,3%) számára súlyos nehézséget okoz a járás.

Ahhoz, tehát hogy a mind hosszabb nyugdíjas éveket – különösen nőként – anyagi biztonságban tölthessük, érdemes időben elkezdeni az öngondoskodást. Idő előtt lehetőleg ne nyúljunk nyugdíjcélú megtakarításainkhoz, mert így elveszíthetjük az adó- és egyéb kedvezményeket.