Fitch: tovább nõhet a német nem-életbiztosítási piac
2013.12.03
Továbbra is stabilnak ítéli a német nem-életbiztosítók kilátásait a Fitch Ratings. A hitelminõsítõ legfrissebb jelentése szerint a német társaságok felkészültek az ágazat kihívásaira, így a következõ 12-24 hónapban nem várható jelentõs változás a minõsítésükben.

2014-ben a német nem-életbiztosítók díjbevétele mintegy 2-3 százalékkal emelkedhet a Fitch szerint, hasonlóan az idei évhez. Tavaly a szektor az elmúlt több mint tíz év legnagyobb növekedését produkálta, 5,1 százalékkal bõvült, 2011-ben pedig 4,5 százalékos növekedést ért el.


A Fitch szerint a nem-életbiztosítók összesített kárhányada jövõre 93 százalék lesz. Tavaly szintén javítani tudott ezen a mutatón az ágazat: a 2011-es 97,1 százalékról 2012-re 94,8 százalékra csökkent az összes kárkifizetés díjbevételekhez mért aránya. A hitelminõsítõ tehát ezen tendencia folytatódására számít, bár az idei kiugró kárigények miatt a 2013-as mutató 98 százalékra emelkedhet, ami némiképp törést okoz a trendben.


A díjemeléseknek köszönhetõen 2014-ben a németországi nem-életbiztosítók mûködési eredménye is javulhat a Fitch szerint. Idén azonban a 2012-es, 1,6 milliárd euróhoz képest jóval alacsonyabb, de még mindig pozitív, 0,5 milliárd eurós eredményt becsül a hitelminõsítõ. Ez elsõsorban a megfelelõ viszontbiztosítási védelemnek köszönhetõ a Fitch szerint, amely csökkenti a biztosítók természeti katasztrófákból származó veszteségeit.

A befektetési hozamok ezzel szemben jövõre 3 százalékra csökkenhetnek a Fitch szerint a 2012-es 4,5 százalékról, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt. Ennek nyomán a hitelminõsítõ szerint a biztosítók kockázati étvágya is emelkedést mutat, ami mérlegük eszköz oldalán is meglátszik már.


A Fitch szerint az ágazat 2014-ben is megmarad erõs tartalékképzési gyakorlatánál, ahogy az idei évben is, így a kártartalékok továbbra is emelkedni fognak.