Hatalmas vihar fenyegeti Észak-Németországot
2013.12.05
Nagy erejû vihar érheti el Észak-Németországot a Bloomberg szerint. Több mint 160 km/h sebességû szél és heves esõzés kapta el Skóciát és Anglia egyes részeit, egy kamion sofõr életét vesztette, a vasúti szolgáltatások részben leálltak az Észak-Atlanti-óceánon és az Északi-tengeren végigsöprõ vihar következtében.

Hamburg kikötõjének hajóforgalmát is megzavarhatja a vihar. A Hamburg Port Authority szóvivõje elmondta, hogy a 330 méternél hosszabb hajókat nem engedik be a kikötõbe, ha a szél felerõsödik.

Egyes vállalatok már evakuálták az északi-tengeri olajfúró munkásokat, de vasúti szolgáltatásokkal is felhagytak elõvigyázatosságból.

Rekord szél

Európa legnagyobb villamosenergia-piacán, Németországban a szélenergia termelés rekord szinteket, 31195 megawattot érhet el este 18 órakor, a Bloomberg modelljei szerint. A szélenergia termelés még holnap este is magas lehet, 30 ezer megawatt közeli.

Utoljára 2007 novemberében érték el Észak-Németország partjait akkora árhullámok, mint amekkorára ezen a héten számítanak a meteorológusok. Akkor 3,5 méterrel magasabbra emelkedett a víz szintje a partok közelében, mint a közepes dagály szint.

A hatóságok súlyos árhullámokra és árvizekre figyelmeztették az Egyesült Királyság északi részén élõket, 7000 ember Észak-Írországban áram nélkül maradt. A ScotRail felfüggesztette tevékenységét, a hamburgi repülõtér, amely Németország legnagyobb export központja, több mint 120 fel- és leszállást törölt.

A Xaver névre keresztelt alacsony nyomású rendszer akár hurrikán erejû szélsebbeséget is elérheti miközben áthalad az Északi-tenger déli részén és mielõtt eléri Észak-Németország és Dánia partjait – közölte a Német Meteorológiai Szolgálat.

Hazánkat is elérheti

Az eddigi csendes, nyugodt kora téli napok után a hét végére mozgalmassá válik idõjárásunk, péntekre virradóra ugyanis a Xaver hidegfrontja hazánkat is eléri, mely Mikulás napján át is robog fölöttünk, írja Cséki Gergõ, az Idõkép meteorológusa. A frontrendszer felhõzetével az éjszakai órákban éri el hazánkat, fõként az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas esõ, kisebb havazás, de eleinte akár ónos esõ, fagyott esõ is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban ezúttal sem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter.