A britek tárt karokkal várják a külföldi biztosítókat
2013.12.06
A brit pénzügyi szabályozó hatóság csökkenteni szeretné a bürokratikus akadályokat a külföldi biztosítók Egyesült Királyságban történõ letelepedése elõtt, a kormány ugyanis a City of Londontól várja a növekedés és munkahelyteremtés elõmozdítását.

Felbuzdulva a közelmúltbeli sikereken, mint például az amerikai Aon tavalyi londoni székhelyáthelyezésén, az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozói ígéretet tettek arra, hogy egyszerûsíteni fogják az engedélyezési eljárást a külföldi biztosítók számára, akik Nagy-Britanniában szeretnének letelepedni.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) munkáját átvevõ Prudential Regulation Authority bejelentette, hogy az engedélyezési eljárást a lehetõ legegyszerûbbé kívánják tenni a leendõ biztosítók elõtt. A brit kormány azt is mondta, hogy a brit biztosítási ágazatot is támogatni szeretnék a gyorsan növekvõ piacokon, például Brazíliában és Kínában, az üzleti tárgyalások középpontjába helyezve õket.

A kormány azt reméli, hogy a társasági adó tervezett csökkentésével sikerül külföldi cégeket az Egyesült Királyságba vonzani, és a feltörekvõ afrikai, közel-keleti és ázsiai piacokon is sikerül jól megalapozott kapcsolatokat kialakítani.

Nagy-Britannia más most is fontos biztosítási központnak számít, több száz cég koncentrálódik a City of Londonban. London pozícióját tovább erõsítette, amikor a világ legnagyobb brókercége, az Aon Corp. Chicagóból Londonba helyezte át központját, hogy közelebb kerüljön a Lloyds-hoz és a feltörekvõ piacokhoz is jobb hozzáférése legyen.

A szabályozó bejelentésével egy idõben jelentették be a legnagyobb brit biztosítók, hogy 25 milliárd fontot kívánnak infrastrukturális projektekbe fektetni a következõ öt évben.

A pénzügyi válság óta a brit kormány elkötelezett szándéka, hogy támogassa a banki szektoron kívüli ágazatokat a City of Londonban, így a biztosítókat és az alapkezelõket.