Több tízmilliárd dollárnyi kárt okoztak a természeti katasztrófák májusban
2020.06.12

Számos földrajzi területet sújtottak szélsőséges időjárási események 2020 májusában. A hónap során több mint 600 ember vesztette életét világszerte természeti katasztrófák következtében, míg a teljes gazdasági kár nagysága elérte a 21 milliárd dollárt – derül ki az Aon legfrissebb jelentéséből.

Észak-Amerikában a szélsőséges időjárás volt a legnagyobb károkat okozó természeti jelenség. Az Amandra nevű trópusi vihar következtében 33 ember vesztette életét és több mint 200 millió dollár gazdasági kár keletkezett. Összesen a hónap során 40 haláleset és 5 milliárd dollár feletti gazdasági kárt okoztak a természeti katasztrófák.

A szélsőséges időjárási jelenségek Dél-Amerikát, Európát és a Közel-Keletet érintették a legkevésbé: dollárban számolva tízmilliós nagyságrendű gazdasági veszteség keletkezett szélsőséges időjárás miatt. Az említett kontinenseken összesen három ember vesztette életét a hónap során, mindegyik az ománi árvíz következtében.

Emberi veszteséget tekintve Afrika szenvedte el a legnagyobb kárt. Az Aon szerint több mint 332 ember vesztette életét a súlyos áradások következtében. A kenyai és a ruandai árvizek voltak a legpusztítóbbak.

A legnagyobb gazdasági kárt a kontinensek közül Ázsia szenvedte el. Az Aon becslései szerint a természeti katasztrófák nyomán több mint 16 milliárd dollár kár és 254 haláleset történt. A legsúlyosabb esemény az Amphan ciklon volt, melynek következtében 3 millió embert kellett evakuálni Indiában és Bangladesben, 15 milliárd dollár gazdasági kár keletkezett és több mint 133 ember halt meg.

Óceánia (Ausztrália, Új-Zéland és a Csendes-óceáni szigetek) volt a legszerencsésebb kontinens, csupán néhány millió dolláros gazdasági károkat okoztak a természeti katasztrófák és senki nem veszítette életét.