Minden 30. sofõr hazavezet ittasan
2013.12.09
A hazai autósok egyötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden 50. sofõrrel rendszeren elõfordul ez – derült ki a Generali 1000 fõs reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 3%-a vallotta be, hogy ilyenkor akár ittasan is hazavezet, a legtöbben (41%) valaki mást kérnek meg, hogy vigyék vissza az autót, vagy egyszerûen otthagyják a kocsit (28%). Ezekre azonban nem mindig van lehetõség, ezért a válaszadók negyede szívesen igénybe venne sofõrszolgálatot is. A Generali megújult casco biztosításához most kiegészítõ biztosításként kínálja ezt a szolgáltatást, így egy váratlan rosszullét, kimerítõ munkanap vagy egy jól sikerült buli után is biztonságban hazajuthat autó és tulajdonosa egyaránt.

Az Országos Rendõr-fõkapitányság adatai szerint az idei év elsõ kilenc hónapjában 1181 sofõr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyan ez 9%-kal kevesebb, mint az elõzõ év ugyanezen idõszakában, de még mindig azt jelenti, hogy minden 10. személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofõr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végzõdik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

Mindezek ellenére minden 4. férfival és minden 10. nõvel elõfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani – derült ki a Generali reprezentatív, 1000 fõs mintán elvégzett kutatásából. A megkérdezettek 17%-a esetében ez nem gyakori eset, 2%-uk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3%-a vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28%-uk otthagyja a jármûvet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielõtt a volán mögé ül (1%).

Gyakran elõfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetõség, vagy jelentõs kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofõrszolgálat. A megkérdezettek 4%-a vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13%-uk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetõséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nõk érdeklõdése valamivel nagyobb, 28%, míg a férfiaknak 21%-a választaná ezt a megoldást.

„A szórakozni járók többsége – a kutatási adatok alapján – ugyan felelõsen gondolkodik az alkoholfogyasztás és vezetés viszonylatában, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy azok, akik nem tudnak megkérni valakit, hogy vigye õket haza, vagy szükségük van másnap az autóra, végül hajlanak arra, hogy könnyelmûen maguk üljenek a volán mögé. Ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem a forgalomban szabályosan közlekedõket is veszélybe sodorják, amint azt a baleseti statisztikák is tükrözik. Ezért egyes új casco biztosításunkhoz most kiegészítõ biztosításként kínáljuk a sofõrszolgálatot, így már néhány ezer forintért elkerülhetjük, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk” – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármû-biztosítási igazgatója.

A Sofõrszolgáltatás kiegészítõ biztosítás lehetõvé teszi, hogy bármikor, ha az autós nem érzi magát vezetésre képesnek – így például rosszul van, fáradt vagy alkoholt fogyasztott – egy hivatásos sofõrt vegyen igénybe a hazajutáshoz. A Generali a Europ Assistance országos hálózatával együttmûködve biztosítja a szolgáltatást, annak igénybevételéhez mindössze a Generali Autós Assistance vonalán kell megadni a címet, ahová a sofõrt kérik.