Kamat-biztos az Allianz üzleti modellje
2013.12.10
Európa legnagyobb biztosítójának vezérigazgatója egy német lapnak adott interjúban kifejtette, hogy a cég üzleti modellje képes ellenállni a hosszan tartó alacsony kamatkörnyezet jelentette kihívásoknak.

„Egy olyan mixet találtunk, amely viszonylag stabil eredményeket produkál a kamatlábak emelkedésétõl, vagy csökkenésétõl függetlenül” – mondta Michael Diekmann a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Az Európai Központi Bank múlt hónapban váratlanul tovább csökkentette az irányadó kamatlábat, amely immár rekord alacsonyan, 0,25 százalékon áll, de akár még tovább is csökkenhet – jelezte az EKB.

Az alacsony kamatlábak a pénzügyi válság nyomán jelentõsen megnyirbálták a biztosítók befektetési jövedelmeit, mint amilyen az államkötvények hozama, így az ügyfeleikkel szembeni kötelezettségeik teljesítése egyre nagyobb terhet jelent számukra.

Az Allianz idén indított el egy új típusú életbiztosítási terméket, amely jóval korlátozottabb garanciákat ígér az ügyfeleknek mint a hagyományos megtakarítási termékek. Diekmann szerint az új termék forgalma igen jól alakult, az ügynöki értékesítés immár 16 százalékát ezek a termékek alkotják.