Kármegelõzés: 13+1 jó tanács az év végi ünnepek elõtt
2013.12.13
A közösségi oldalakon megosztott, nagy értékû karácsonyi ajándékokról készült képek, de a külföldrõl közzétett bejegyzések is jó ötleteket adnak a betörõknek, tolvajoknak. Egy nappali pedig átlagosan 40 másodperc alatt ég le, ha egy piacon vásárolt bóvli égõsor rövidzárlatot okoz – az Országos Kármegelõzési Program résztvevõi 13 + 1 pontban foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat karácsony elõtt.

Az Aegon Biztosító az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK), az Országos Polgárõr Szövetség (OPSZ) és a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács (NBT) szakembereivel 13 + 1 pontban foglalta össze vagyonvédelmi jó tanácsait az ünnepek elõtt. A tudnivalókat szórólapokon is eljuttatják az emberekhez.

A kezdeményezés az Országos Kármegelõzési Program (OKP) része. Ebben a mindeddig egyedülálló programban az együttmûködõ szervezetek a www.karmegelozes.hu címen elérhetõvé tették az összes olyan hiteles forrásból származó információt, amely az értékek védelemben segítheti a magyar lakosságot.

A bûncselekmények és a károk többsége megelõzhetõ!– vallják a program szakemberei.

13+1 jó tanács az év végi ünnepek elõtt

1. Ha van rá lehetõségünk, cseréljük ki a bejárati ajtót minõsített biztonsági ajtóra, és válasszunk minél biztonságosabb nyílászárókat. Megnehezíthetjük a betörõk dolgát, ha több, különbözõ típusú ajtózárat szerelünk fel.

2. Az ablakon keresztüli behatolás ellen ráccsal, biztonsági üveggel vagy betörés-késleltetõ fóliával védekezhetünk. Célszerû felszerelni az ablakokra kilincszárat is, kiegészíthetõ védelemként pedig elektronikai jelzõrendszert, mozgás- és nyitásérzékelõket, távfelügyeleti rendszert telepíteni.

3. Mivel az elkövetõk gyakran a ház környékén található eszközöket, ablakhoz közel álló ágakat, kerítéselemeket használnak a bejutáshoz, ezeket az eszközöket mindig zárjuk el, az ablakhoz közel álló ágakat pedig vágjuk vissza.

4. A lakásajtót, kaput akkor is tartsuk zárva, amikor otthon tartózkodunk.

5. Értéktárgyainkat – táskát, kocsikulcsot, pénztárcát, igazolványokat – ne hagyjuk a bejárati ajtó, a nyitott ablak közelében.

6. Ha hosszabb-rövidebb idõre elutazunk, kérjük meg valamelyik ismerõsünket vagy egy polgárõrt, hogy távollétünkben ürítse ki a postaládánkat.

7. A betörõk kedvelik a sötét, elhagyatott területeket. A mozgásérzékelõs lámpa elbizonytalaníthatja õket, mert arra utal, hogy a háznál vigyáznak a biztonságra.

8. A szomszédok értékeire is figyeljünk! A kölcsönösség a hatékony megelõzés záloga.

9. A ház, lakás, nyaraló kulcsait ne rejtsük el az ajtó közelében – a lábtörlõ alá, vagy a virágcserépbe –, mert az elkövetõk ismerik a „dugi” helyeket!

10.
A közösségi oldalakon megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések, besurranások elkövetéséhez. A nyaralásról, utazásról készített képek, élménybeszámolók megosztását halasszuk a visszaérkezés utánra. A nagy értékû karácsonyi ajándékokról készült képeket sem tanácsos kitenni a közösségi oldalakra!

11.
Tudta Ön, hogy egy lakás nappalija körülbelül negyven másodperc alatt ég le? Éppen ezért kiemelten figyeljünk rá, nehogy egy rövidzárlat komoly károkat okozzon, ha elmegyünk otthonról.

12. Az adventi koszorú gyertyáit, a mécseseket, illatosítókat tegyük biztonságos, nem éghetõ alátétre. Ha nyugovóra térünk vagy elmegyünk otthonról, mindenképp oltsuk el ezeket, a karácsonyfa égõit pedig kapcsoljuk le.

13. A karácsonyi égõsorokat szaküzletekben vásároljuk meg. A piacokon, utcai árusoktól vásárolt termékek jellemzõen nem rendelkeznek érintésvédelmi tanúsítvánnyal, és zárlatot okozhatnak, amely lángra lobbanthatja a karácsonyfát és vele az egész lakást.

13 + 1. Feltétlenül kössünk igényeinknek megfelelõ lakásbiztosítást, amely segítséget jelenthet betörés, besurranás, vihar, tûz és más természeti események okozta károk esetén is. Mindig olvassuk el figyelmesen, hogy milyen kiegészítõ biztosításokra van szükségünk. Érdemes idõt, fáradságot, odafigyelést és pénzt fektetni a biztonságba!