Így hat a téli idõjárás-változás a sofõrökre!
2013.12.13
Az elmúlt hetekben rekord meleg és rekord hideg váltotta egymást hazánkban, a december beköszöntével pedig még csak most érkeznek hozzánk az igazán fagyos nappalok és éjszakák. A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktorát, Palágyi Istvánt és Dr. Szabó Lóránt orvost arról faggattuk, hogy miként befolyásolja lelkiállapotunkat és vezetési morálunkat a téli idõjárás okozta változás és hogyan védekezhetünk ellene.

Szakértõink szerint, ha a téli közlekedésre gondolunk, minimum olyan fontos, hogy mentálisan rákészüljünk az elõttünk álló idõszakra, mint az, hogy autónkat megfelelõ állapotban tudjuk.

Hogy készítsd fel magad a vezetésre a téli hónapokban?

Sajnos már hetek óta tapasztalhatjuk, hogy sokkal hamarabb megy le a nap, mint nyáron vagy kora õsszel. A rövidebb nappalok elsõsorban a depresszióra hajlamos emberekre vannak kifejezetten rossz hatással, de a korai sötétséggel járó demotiváltság érzése sokak számára ismerõs lehet. A probléma megoldásaként fényterápiát szoktak alkalmazni a szakemberek, illetve szervezetünk D-vitamin igényének pótlását javasolják.

Mégis az évszak egyik legjellemzõbb panasza hazánkban a frontérzékenység. Dr. Szabó Lóránt elmondása szerint a front okozója a légnyomáskülönbség, ami az összes krónikus betegséggel kapcsolatban áll, elsõsorban pedig a szív és érrendszeri problémákkal küzdõ betegekre van hatással. Sajnos a frontérzékenység nincs korhoz kötve és egyre jellemzõbb, hogy fiataloknál is tapasztalhatóvá válik a probléma. Nincsenek elõjelei és bármikor kialakulhat életünk folyamán.

Védekezésként, akik tudják magukról, hogy frontérzékenyek, már elõre bekészíthetnek a táskájukba, autójukba fájdalomcsillapítót, de fontos tudni, hogy a front elsõdlegesen a reflexekre és a figyelemre van hatással, ezért érdemes ilyenkor kerülni a fizikai munkát, illetve az olyan jellegû feladatokat, amik a koncentrációhoz kötõdnek, például a vezetést.

Palágyi István szerint a téli, csúszós idõszakban az egyik legfontosabb kérdést kell feltennünk magunknak: Kell-e nekem ma autóval mennem?

A szakértõ elmondása szerint, amikor leesik az elsõ hó, az érezhetõen megzavarja a forgalmat, sokkal több lesz a baleset, azonban érdekes módon jellemzõ, hogy inkább anyagi kárral járó balesetek vannak az összecsúszások vagy koccanások miatt, szerencsére a személyi sérülések száma csekély. Ahogy a sofõrök megszokják a megváltozott környezetet, csökken is a balesetek száma.

Így készítsd fel autódat a téli idõjárásra!

„Ha autóba ülünk, akkor a KRESZ elõírja, hogy az útnak és a látási viszonyoknak megfelelõen járjunk el. Azaz nemcsak magunkat, hanem elsõsorban az autót is fel kell készítenünk az idõjárás-változásra”- mondta Palágyi István.

A három legfontosabb teendõ télen:

  • Megfelelõ téli gumi. Nagyon sokszor hallani, hogy milyen fontos a téli gumi és hogy ne induljunk el nélküle. Azonban arról már kevesebb szó esik (pedig minimum olyan fontos), hogy nem mindegy, hogy milyen téli gumit használunk! Egy téli gumi átlagéletkora ugyanis összesen 3 év (a pontosítás végett 3 tél!). Ha ennél tovább használjuk, akkor hiába az elõkészület, hiszen az idõsebb gumi már nem nyújt megfelelõ biztonságot utasai számára.
  • Megfelelõ kilátás. Bár apró részletnek gondolhatjuk, de a tökéletes ablaktörlõlapát akár életet is menthet, ezért is érdemes akár évente cserélni! Kis összegû befektetés, ami hatalmas segítséget nyújthat a bajban. A jeges, havas szélvédõt pedig elengedhetetlen indulás elõtt kívülrõl kézzel, jó alaposan megtisztítani, lekaparni.
  • Hólánc. Ha hosszú útra indulunk, érdemes elõre tájékozódnunk, hogy a választott országban kötelezõ-e a hólánc használata. Elsõsorban nem az esetlegesen felmerülõ büntetés, hanem inkább a biztonságunk miatt, hiszen ha a körülmények ellenére csúszós, havas útón hólánc nélkül közlekedünk, annak igen veszélyes következményei lehetnek. Síparadicsomok megközelítésénél szinte elengedhetetlen a hólánc használata!