Újabb szereplõ az egészségbiztosítási piacon
2013.12.16
A Posta Biztosító a Fõnix Med Zrt-vel közösen fejlesztett termékével lép be az egyelõre kicsinek számító, 8,9 milliárd forintos díjbevételû egészségbiztosítási piacra. A biztosító célja az elsõ évben egy körülbelül 10 százalékos piaci részesedés megszerzése. A biztosítási csomagot elsõsorban nagyvállalatok számára alakították ki, a termék járóbeteg ellátást, diagnosztikai kapacitást és baleseti halál biztosítást is kínál.

A Fõnix Med Zrt-vel közös fejlesztésû új vállalati csoportos biztosítási termék járóbeteg ellátást és diagnosztikai kapacitást is biztosít, valamint baleseti halál biztosítással is kombinált. A betegellátást egy szolgáltatásszervezõ, a Fõnix Med Zrt. végzi egy call centeren keresztül. A csomagba a korlátlanul igénybe vehetõ call center mellett 12 alkalmas járóbeteg szakrendelés, 6 diagnosztikai vizsgálat, 6 home visit (házi ellátás), 1 betegszállítás, 1 influenza védõoltás és 1 kullancs elleni védõoltást tartozik. Emellett a termék baleseti halál esetén 500 ezer forintos kifizetést biztosít a kedvezményezett számára. A munkáltató alkalmazottanként, egységesen havi 8 ezer forintos díjért biztosíthatja munkavállalóit, vagyis évente 100 ezer forint alatt marad a biztosítás díja.

Tervei szerint az elsõ évben körülbelül 10 százalékos részesedést szeretne elérni a biztosító az egészségbiztosítási piacon, amely a Mabisz adatai szerint körülbelül 8,9 milliárd forintos nagyságú, és dinamikus növekedést mutat. Ebbõl a Fõnix Med Zrt. vezérigazgatója, Dr. Takács Zoltán szerint körülbelül 1-1,5 milliárd forintos bevétel származik a szolgáltatásbiztosításokból, a fennmaradó díjbevételt az összegbiztosítások adják. A biztosítottak száma a Mabisz adatai szerint körülbelül 90 ezerre, a PSZÁF adatai alapján pedig 72 ezerre tehetõ.

Tavaly egy törvénymódosításnak köszönhetõen a minimálbér 30%-ának erejéig köztehermentessé váltak az egészségbiztosítások, amennyiben a munkáltató köti meg ezeket munkavállalója számára. Az azóta dinamikusan növekvõ egészségbiztosítási piacra sorra lépnek be a magyar biztosítók, többek között a CIG Pannónia, a Signal a Generali és a Wáberer is rendelkezik egészségbiztosítási termékkel.