Pozitív fordulat jöhet jövõre a biztosítási piacon
2013.12.16
Pozitív változásokban bízik a hazai biztosítási szektor számára a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke. Pandurics Anett szerint ennek a pozitív várakozásnak reális alapot ad a magyar gazdaság fejlõdése, hiszen a GDP és a szektor díjbevételének alakulása közötti összefüggés hagyományosan erõs – írja a Napi Gazdaság.

További pozitív fejlemény, hogy 2013 végén az adójogszabályok módosításával megvalósult a nyugdíj-elõtakarékossági termékek versenysemleges kezelése − a jövõ évtõl a nyugdíjbiztosítások is adókedvezményben részesülhetnek −, amivel új lendületet kaphat a nyugdíj-biztosítási piac. Az Európai Biztosítási Szövetség, az Insurance Europe összesítése szerint Európában igen sokszínû az ilyen típusú termékek támogatása. Az unió legtöbb országában adókedvezménnyel támogatják a nyugdíjba vonuláskor igénybe vehetõ megtakarításokat. A nyugdíj-elõtakarékosság ugyanis jól felfogott érdeke a lakosságnak és az államnak is, mivel a kedvezõtlen demográfiai tendenciák, a csökkenõ születésszám és a növekvõ átlagéletkor Európában mindenhol komoly kihívást jelent a nyugellátásban. A nyugdíjbiztosítások széles körû elterjedése hozzájárulhat a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez, csökkentve a társadalombiztosítás terheit.

Az elmúlt évek csökkenését követõen a folyamatos díjas életbiztosítások piaca 2012-ben érte el a mélypontot (9 százalékot zsugorodva). A MABISZ elnöke szerint azzal, hogy többé nem lejt a pálya a hasonlóan nyugdíjcélt szolgáló termékek felé, az elmúlt évek negatív trendje meg fog fordulni 2014-ben.

Az egészségbiztosítási piac alakulása 2014-ben szintén pozitív meglepetést hozhat. 2012-tõl a munkáltató által kötött egészségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé vált, az úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások díja szintén ettõl az évtõl az egészségpénztári számláról is fizethetõ. Mindezek hatására egyre több biztosító jelenik meg az egészségbiztosítási piac szolgáltatásfinanszírozó szegmensében, bár az egészségbiztosítási piacon egyelõre nem valószínûsíthetõ volumenében robbanásszerû bõvülés – véli Pandurics Anett.

A nem életbiztosítási ágazatban a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási piac területén a szabályozás finomítása, fejlesztése a soron következõ feladat. 2014-ben a bonus-malus rendszer finomításával tovább folytatódhat a még inkább kockázatarányos díjrendszer kialakításának megvalósítása.

A vagyonbiztosítások piacának alakulását elsõsorban a magyar gazdaság fejlõdési üteme határozza meg, a MABISZ ezen a piacon is pozitív fejlõdésben bízik.