Kivonul Romániából az Axa
2013.12.16
A francia AXA biztosító eladja romániai érdekeltségeit a száz százalékban román tulajdonú Astra biztosítónak és teljesen kivonul a román piacról. A felek megállapodtak abban, hogy a tranzakció részleteit nem hozzák nyilvánosságra. A 40 ezer szerzõdést azt követõen veheti át az Astra, hogy megkapja a konkurenciahivatal és a pénzügyi szervezetek felügyeletének jóváhagyását.

Az AXA idei tervében 40 millió lej (9 millió euró) értékesítéssel számol, ami 20 százalékos növekedést jelentene a 2012-es eredményhez képest. A társaság 2011-ben jelent meg Romániában, amikor megvásárolta a Vienna Insurance Grouptól az Omniasig Asigurari de Viata életbiztosítót. Három éves romániai mûködése során az Axa a 2010-es 4,8 millió euróról, 2012-re 7,3 millió euróra növelte díjbevételét. Tavaly a piac 1,8 százalékát uralták, éves mérlegük azonban közel 44 millió lej veszteséget mutat.

2013 elsõ kilenc hónapjában összesen 5,3 millió euró díjbevételt könyvelt el a francia társaság Romániában.

Az Astra 1991-ben az állami ADAS vállalatból jött létre, 2010-re Románia piacvezetõ biztosítójává nõtte ki magát. Új piacok után kutatva 2010 végén Astra Biztosító néven fióktelepet hozott létre Magyarországon, 2012-ben pedig megnyílt az Astra Poistova, a szlovákiai fiók is. Az év elején a latin-amerikai piacot is megcélozta a román társaság, elsõ körben Ecuadorba nyitottak kirendeltséget, ahol ingatlanbiztosítási, légi és hajózási kockázatokat fedeznek. Iulius Alin Bucsa az Astra igazgatótanácsának elnöke ekkor azt nyilatkozta, hogy a társaság a következõ két év során Peruban, Bolíviában és Kolumbiában is megveti lábát.

Az év elsõ kilenc hónapjában a román biztosítók bevétele 6,174 milliárd lej volt, ami alig 0,1 százalékos növekedést jelent az elõzõ év azonos idõszakához képest. A kártalanításokra kifizetett összegek ez idõ alatt 2,44 százalékkal 3,697 milliárdra csökkentek.