Románia: a kgfb-nek köszönhetõen nõttek a díjbevételek
2013.12.20
Az idei év elsõ 9 hónapjában a romániai biztosítási piac mintegy 1,42 milliárd euró díjbevételre tett szert. A két fõ üzleti szegmens szinte tökéletesen szimmetrikus fejlõdést mutatott be: a nem-életbiztosítók díjbevétele 1,5 százalékkal emelkedett, míg az életbiztosítóké 1,2 százalékkal csökkent a vizsgált idõszakban.

Az életjáradékok és az életbiztosítással kapcsolatban kötött kiegészítõ biztosítások díjbevétele közel 3 százalékkal csökkent, ezzel a teljes életbiztosítási üzletág díjbevétele 283,5 millió euróra csökkent a kilencedik hónap végére.

Eközben a nem-élet oldalon a trendet leginkább a kgfb biztosítási szegmens határozta meg, ahol a díjbevételek mintegy 14,5 százalékkal emelkedtek az elõzõ év hasonló idõszakához képest, amely abszolút értelemben mintegy 53 millió euró többletbevételt jelent. Ezzel a kgfb-vonalak részesedése a teljes biztosítási piacon belül 29 százalékra emelkedett, a legnagyobb üzletággá nõtte ki magát.

Ezzel szemben a cascó-biztosítások csökkenõ tendenciája az év elsõ kilenc hónapjában is folytatódott, az elõzõ év hasonló idõszakához képest 25 millió euróval, 310 millióra csökkent a díjbevétel ezen a vonalon. Ennek megfelelõen a cascó biztosítások részesedése a teljes piacon belül 2 százalékponttal, 22 százalékra csökkent.

A romániai piacon a top 5 vállalat közé, díjbevételt tekintve az Astra, az Allianz-Tiriac, az Omniasig VIG, a Groupama és az Uniqa tartozik, melyek együttes piaci részesedése megközelíti az 50 százalékot.

A cikk végén található romániai biztosításpiaci adatok forrása az XPrimm magazin.