Tavaly átlag 160 ezer forintnyi kárt okoztak a karácsonyi betörések
2013.12.17
A karácsonyi ünnepek ideje alatt sem csökken a betörések száma – hívják fel a figyelmet a K&H Biztosító szakemberei. Számos óvintézkedést tehetünk, de így sem biztos, hogy például a családlátogatások idejére üresen hagyott lakást, házat nem pakolják ki a betörõk. A biztonsági zárak, riasztók és a szomszédok segítsége mellett érdemes a lakásbiztosítás nyújtotta védelmet is igénybe venni.

A K&H Biztosító adatai szerint az elmúlt években a karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent a betörések száma az év más napjaihoz képest. 2006 óta csak egyetlen évben nem jelentettek szenteste történt betöréses kárt az ügyfelek.

A bûnelkövetõk egy része kifejezetten várja ezt az idõszakot: könnyû prédává válhatnak például a családlátogatások miatt üresen és õrizetlenül hagyott lakások, házak. Néhány óra vagy akár perc is elég, hogy az értékeknek lába keljen. Egyre gyakoribb, hogy a betörõk még akkor is bemerészkednek, ha a lakásban tartózkodunk. Általában a pince vagy a garázs felõl jutnak be, különösen kedvelik az ingatlanok bokrokkal, fákkal takart részeit. Jellemzõen az értékesebb, de kisméretû berendezési tárgyakat – mikrohullámú sütõt, laptopot, okostelefont, televíziót – és a szobrokat, festményeket, ékszereket viszik el.

A kárösszeg tavaly átlagosan csaknem 160 ezer forint volt. A statisztikák egyértelmûen azt mutatják, hogy a családi házakban több a betörés, mint a lakásokban, és a károk átlagos mértéke is magasabb.

A tapasztalatok szerint az ilyen típusú bûncselekmények kevés kivételtõl eltekintve a lakók, tulajdonosok óvatlansága miatt történnek. Semmiképpen ne hagyjunk nyitva ajtót, ablakot, ne maradjon a bejárati ajtó közelében, illetve jól látható helyen táska, készpénz, laptop, mobiltelefon, kulcs – fõként a kertben vagy a ház elõtt parkoló kocsié – tanácsolják a K&H Biztosító szakemberei. Mielõtt elutazunk, szóljunk errõl a szomszédainknak, esetleg kérjük meg õket, hogy néha ellenõrizzék, minden rendben van-e a lakás, az ajtók, ablakok környékén. Ne tegyük közzé közösségi oldalakon, hogy elutazunk, fõként, ha az adataink között a lakcímünk is megtalálható.

Költségesebb ugyan, de mindenképpen hatékonyabb védelem, ha biztonsági zárakat szereltetünk fel, riasztót és távfelügyeleti rendszert telepítünk a lakásba. Érdemes és megtérül biztonsági szakember segítségét kérni. Aki pedig lakásbiztosítást köt, nem csak a karácsonyi betörések idõszakában, hanem az év többi napján is biztonságban tudhatja lakását és az abban található értékeket. A riasztóval felszerelt ingatlanok magasabb összegre biztosíthatóak – mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.