Az AXA megvásárlása erõsíti az életbiztosítási portfoliót
2014.01.03
A Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) megállapodást kötött az AXA Biztosító Zrt. üzletrészei 100 százalékának megvásárlásáról. A felvásárlást még engedélyezniük kell az illetékes felügyeleti és versenyfelügyeleti hatóságoknak. A vételárat illetõen titoktartásban egyeztek meg a felek.

„Magyarország azon kulcspiacaink egyike, ahol már hosszú idõ óta növelni kívántuk jelenlétünket. Annál örvendetesebb számunkra, hogy ez még az új év kezdete elõtt sikerült. A Vienna Insurance Group közel két évtizede van jelen Magyarországon, és a jelentõs kihívásokat támasztó gazdasági helyzet ellenére magyarországi leányvállalataink pozitív fejlõdést mutatnak. Az AXA Biztosító kiegészíti portfoliónkat az életbiztosítási ágazatban, amely fõként a unit-linked termékek területén rejt kiváló lehetõségeket “ – mondta Peter Hagen, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.

Az AXA Biztosító 2013 elsõ három negyedévében mintegy 31 millió eurós díjbevételt könyvelhetett el. Az üzleti volumen túlnyomó része az életbiztosítási ágazatból származik (mintegy 92 százalék), a fõ hangsúly a unit-linked életbiztosítási termékeken van. A társaság a magyarországi életbiztosítási piacon a 13. helyet foglalja el. Az AXA Biztosító az ország egész területén kínálja termékeit, és jelenleg körülbelül 120 munkatársat foglalkoztat. A vállalat szolgáltatásait saját értékesítési társaságán, valamint pénzügyi közvetítõkön, mint például alkuszokon és bankokon keresztül értékesíti.

A Vienna Insurance Group 1996 óta aktív a magyar biztosítási piacon, és az országot fõ piacai közé sorolja. A vállalatcsoport az Union Biztosítóval (kompozit biztosító) és az Erste Biztosítóval (életbiztosító) együtt közel 6 százalékos piaci részesedést birtokol 2013 harmadik negyedévének végén, ezáltal a teljes piacon a 8. helyen áll. A VIG a nem életbiztosítási ágazatban a 6. a piaci rangsorban, a vállalati üzletágban pedig az elõkelõ 3. helyet foglalja el Magyarországon. Az Erste Group magyarországi bankja meghatározó partner az Erste Biztosító számára az életbiztosítások értékesítésének területén. A Vienna Insurance Group 2013 elsõ három negyedévében mintegy 115 millió eurós díjbevételt ért el Magyarországon (ez 3,1 százalékos növekedésnek felel meg az elõzõ év azonos idõszakához képest).