Az európai szélviharok okozták a legtöbb kárt decemberben
2014.01.08
Az európai szélviharok okozták a legnagyobb biztosítói károkat világszerte decemberben –derül ki az Impact Forecasting katasztrófamodellezõ cég elemzésébõl. A Xavér szélvihar, amely a kontinens északi részén tombolt, legalább 15 ember életét követelte és körülbelül 800 millió eurós biztosítói kárt okozott, fõként Skóciában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Skandináviában és Lengyelországban.

A Dirk névre keresztelt erõs szél és zuhogó esõ Nyugat- és Észak-Európában legalább 6 ember halálát okozta és mintegy 360 millió eurós biztosítói kárt eredményezett. A legnagyobb károk az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban keletkeztek, de a skandináv területeket is érintette a vihar.

A Xavér és Dirk által okozott gazdasági károk becslések szerint meghaladják a 2,25 milliárd dollárt.

December folyamán a zord téli idõjárás Észak-Amerikát érintette leginkább, ahol egy kiterjedt viharrendszer söpört végig az egész USA-n, legalább 18 ember életét követelve, és 100 millió dollárt meghaladó gazdasági károkat okozva. A biztosítói károk egyedül Texasban meghaladták a 30 millió dollárt.

Egy másik nagy téli vihar erõs havazást, ónos esõt és jeget hozott Kelet- és Közép-Amerika mellett Kanada keleti részeire, 29 fõ halálát okozva. A gazdasági károk az USA-ban és Kanadában külön-külön több száz millió dollárra rúgtak.

Az elmúlt évek egyik legerõsebb téli vihara a Közel-Keleten tombolt az év utolsó hónapjában, legalább 10 ember halálát és 500 millió dolláros károkat okozva Izraelben, Egyiptomban, Szíriában, Jordániában, Libanonban, a palesztin területeken és Cipruson.

Az elmúlt 90 év legsúlyosabb árvize érintette Délkelet-Brazília egyes részeit, 48 ember halálát okozva. A brazil kormány 1,4 milliárd dollárt utalt ki árvízi helyreállításra.
Erõs havazás volt Kína több régiójában is, amely összesen 90 ezer embert tett hajléktalanná, 410 millió dollárnyi gazdasági kárt okozva.

Monszun esõzések okoztak árvizeket Kelet-Malajziában, több millió dollárnyi kárt okozva és 75 ezer embert evakuációra kényszerítve.