Több millió dolláros károk az ukrán fõvárosban
2014.01.23
A két hónapja tartó kormányellenes tüntetések eddig mintegy 1,75 millió dollár értékû károkat okoztak az ukrán fõvárosban– közölte a kijevi városháza vezetõje, Anatolij Holubcsenko.

Marijinszkij park, ahol a kormánypárti támogatók táboroznak, szintén megsérült a tüntetések során, csakúgy mint a Függetlenség tere és egyéb épületek Kijevben. A hatóságok a kormánypárti tüntetõk által okozott károkat 37500 dollárra becsülik.

A városháza az okozott károkat az összes résztvevõvel meg kívánja téríttetni, függetlenül azok politikai hovatartozásától – közölte a hivatalnok.

Mint ismeretes, tavaly novemberben a kijevi Függetlenség terén tüntetést szerveztek a kormány azon döntése miatt, hogy nem írják az Európai Unióval kötendõ társulási megállapodást. A tüntetõk barikádokat állítottak és sátrat vertek a téren, ott éltek nagyjából két hónapig.

A kormányellenes tüntetõk a kijevi városházát és fõtér közelében lévõ Szakszervezetek Házát is elfoglalták. Eközben a kormány támogatói Kijev központi parkjában, a Marijinszkij parkban emeltek tábort.