Szegénységi küszöb alatt él a szlovák nyugdíjasok többsége
2014.01.28
Szlovákiában a tavalyi évben a szegénységi küszöböt sem érte el a 2004 elõtt nyugdíjba vonultak többségének nyugdíja - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szociális és Gazdasági Kockázatok Kutatóintézete (IVRA) civil szervezet elemzésére hivatkozva hétfõn.

Az elemzés - amelyet a nyugdíjak folyósítását lebonyolító Szociális Biztosító (SP) adataira alapozva készített a szervezet - rámutat: tavaly decemberben, az ország EU csatlakozása elõtt nyugállományba vonultak több mint 55 százalékának nyugdíja nem érte el a szegénységi küszöböt, ami Szlovákiában havi 346 eurót tett ki.

A szegénységi küszöb alatt élõ nyugdíjasok arányának kiszámolásánál a szervezet még az egy évvel korábbi összeghatárt vette figyelembe, ez Szlovákiában 2012-ben egy egyfõs háztartás esetében évi 4152 euró volt. Ezzel összefüggésben rámutattak, hogy amennyiben a szegénységi küszöböt jelzõ összegben 2013-ban hasonló mértékû emelkedés lesz tapasztalható mint egy évvel korábban, amikor az 9,8 százalékponttal nõtt, akkor a szegénységi küszöb alatt élõ nyugdíjasok aránya a most kimutatottnál is magasabb lesz, elérheti az összes nyugdíjas 68 százalékát.

Az IVRA elemzése szerint Szlovákiában a nyugdíjasok közül leginkább a nõket veszélyezteti a szegénység, ugyanis a tavalyi évben az összes idõskori nyugdíjban részesülõ nõ több mint 70 százaléka a szegénységi küszöb alatti összegû nyugdíjat kapott. A férfiak esetében ez az arány jóval alacsonyabb volt, az idõskori nyugdíjban részesülõ férfiak nem egész 19 százaléka kapott 346 eurót nem elérõ összegû nyugdíjat.