Rekordot döntöttek a bankok: egyre többen kötnek náluk biztosítást
2011.08.10
A biztosítási termékek értékesítése továbbra is fényes eredményeket hozott az idei elsõ félévben az amerikai bankok számára, miután jelentõsen fokozták értékesítési erõfeszítéseiket. A bankok biztosítási ügynöki jövedelme ennek megfelelõen 19,8 százalékkal, 3,98 milliárd dollárra emelkedett 2010 elsõ negyedévéhez képest – derül ki a Michael White-Prudential banki biztosítási díjbevételeket vizsgáló jelentésébõl. Ez a valaha mért legnagyobb díjbevételt jelenti a banki biztosításközvetítõk számára.

Negyedéves alapon szintén jelentõs volt a jövedelem növekedés: 2010 utolsó negyedévéhez képest idén 10,6 százalékkal nagyobb díjbevételt könyvelhettek el a bankok az elsõ három hónapban.

Egy hagyományon életbiztosító, a MetLife kivételével a Citigroup vezette az idei elsõ negyedéves bankbiztosítói listát, miután biztosítási brókeri jövedelme meghaladta az 552 millió dollárt. Második helyen a Wells Fargo & Co. Végzett 455 millió dollárral, míg harmadik helyre a BB & T Corp. került 222,4 millió dollárral.

A bankok biztosítási díjbevétel-növekedésében nagy szerepet játszottak a technológiai fejlesztések, melyek egyszerûsítették és felgyorsították az értékesítési folyamatokat.

A bankok az utóbbi idõben a gyenge hitelezési aktivitás miatt inkább a brókeri tevékenységek erõsítésére összpontosítottak, többek között ügyfél-szemináriumok szervezésén, illetve megnövelt online banner-hirdetéseken keresztül. Több nagy globális bank különféle ár-összehasonlító alkalmazásokat telepített weboldalára, és könnyebbé tette a biztosítókkal való kapcsolatba lépés lehetõségét is, továbbá különféle értékesítési versenyeket hirdettek, fõként a call centerek körében – közölte Carmen Effron, a CF Effron Co. bankbiztosítási tanácsadó cég elnöke.

A bankokon keresztül értékesített biztosítások közül az egyszeri díjas termékek a legkelendõbbek, egyszerûbb értékesítésüknek köszönhetõen.

A Prudential Insurance Co. of America különösen erõs értékesítési eredményeket mutatott fel az egyszeri díjas életbiztosítások terén. Joan Cleveland, üzleti fejlesztésekért felelõs alelnök szerint az ügyfelek bíznak bankjaikban, hiszen pénzüket is ott tartják, és egyre többen élnek a bankokon keresztüli életbiztosítás kötés lehetõségével is.

Továbbra is a 10 milliárd dollárt meghaladó eszközértékû bankholdingok végzik a legtöbb biztosításbrókeri tevékenységet: a teljes piac 89,2 százaléka hozzájuk fûzõdik. 2011 elsõ negyedévében összesen mintegy 3,78 milliárd dollárnyi díjbevételük származott biztosítások közvetítésébõl, amely 21 százalékkal meghaladja az elõzõ év hasonló idõszakit.